Trwa ładowanie...

Zdrowe gotowanie. Parowary do 250 złotych

Avatar placeholder
Tatiana Naklicka 29.11.2018 10:32
W piętrowym parowarze szybko przyszykujemy smaczny posiłek
W piętrowym parowarze szybko przyszykujemy smaczny posiłek (istockphoto.com/EKramar)

Gotowanie na parze łączy się z modą na bycie fit, a tym samym ze zdrowym trybem życia. Do przygotowania smacznych potraw dla siebie lub całej rodziny możemy wykorzystać prosty w obsłudze parowar, dzięki któremu nie tylko przyrządzimy zdrowe danie, ale również zaoszczędzimy energię. Jaki elektryczny garnek wybrać? Znaleźliśmy kilka o dobrych parametrach i w przystępnej cenie.

spis treści

1. Parowar – budowa i działanie

Parowar jest zbudowany z dolnego pojemnika, który jest napełniany wodą oraz kilku (zazwyczaj trzech) przezroczystych półek – wkładamy do nich poszczególne składniki przyrządzanego dania. Półki są rozdzielone sitkami, przez które przedostaje się para. Półki mogą być rozmieszczone poziomo lub pionowo. Po podłączeniu urządzenia do prądu i wybraniu odpowiedniej funkcji z pokrętła, woda zaczyna parować, ogrzewając poszczególne półki gorącym powietrzem. W piętrowym parowarze zapachy produktów przenikają się, sprawiając, że przygotowywane danie jest aromatyczne.

Zobacz film: "Dzięki gotowaniu na parze schudła ok. 60 kg"

Na rynku dostępne są także specjalne garnki do gotowania z dołączonym mniejszym pojemnikiem do przygotowywania potraw – to idealne rozwiązanie dla osób, które zaczynają korzystać z parowaru.

2. Parowar – jak wybrać najlepszy?

Wybierając idealny parowar, warto wziąć pod uwagę moc urządzenia (od 400 do 2000 W). Jeśli zdecydujemy się na garnek elektryczny o większej mocy, jednocześnie zmniejszy się zużycie energii. Dla wielu osób parowar jest sposobem na jej zaoszczędzenie, a także przygotowanie kilku rzeczy naraz – mięsa, ziemniaków i warzyw zachowując wartości odżywcze.

Chcąc zaoszczędzić prąd, możemy wybrać parowar o mocy 2000 W, który dochodząc do tego pułapu, zaczyna zużywać tylko tyle energii, aby wystarczyło na wytwarzanie pary. Ważnym czynnikiem, który powinien decydować o wyborze parowaru, jest także materiał, z którego zostały wykonane pojemnik na wodę oraz półki. W większości są zrobione z tworzyw sztucznych, jednak możemy się spotkać z pojemnikami aluminiowymi.

Jeśli macie dużą rodzinę, dobrym wyborem będzie parowar z 4 lub 5 półkami, który umożliwi przygotowanie jak największej ilości składników za jednym razem. W tym przypadku może się również sprawdzić parowar z wyjmowanym dolnym pojemnikiem. W ten sposób zwiększymy ilość miejsca i będziemy mogli włożyć do pojemnika większe kawałki składników.

A może chcecie postawić parowar w kuchni w małym mieszkaniu? Świetnym rozwiązaniem będzie parowar ze składanymi pojemnikami.

3. Parowar – przydatne funkcje

Parowary mogą być obsługiwane mechanicznie bądź elektronicznie. Najnowsze parowary są wyposażone w podstawowe funkcje dostępne na pokrętłach umieszczonych na pojemniku na wodę oraz dodatkowe przydatne ustawienia ułatwiające obsługę urządzenia.

Jeśli należycie do zapominalskich osób, dobrym pomysłem będzie wybór parowaru z automatycznym timerem – urządzenie samo ustawi czas po tym, jak wybierzemy odpowiednią pozycję z listy (warzywa czy jajka).

Jeśli członkowie rodziny wracają do domu o różnych porach, przydatny okaże się parowar z funkcją utrzymywania ciepła. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że każdy dostanie ciepły, smaczny i zdrowy posiłek.

Warty uwagi jest także parowar z funkcją Vitamin+ lub Turbo, która zdecydowanie skróci czas przygotowywania posiłków.

4. Parowar – zalety gotowania na parze

Gotując na parze, włożone do pojemników produkty nie tracą wartości odżywczych. Dania z parowaru są zdrowe, a zarazem lekkostrawne i zawierają mniej kalorii. Warzywa zachowują sprężystość i naturalny kolor. Do pojemnika z wodą możemy dodać kilka kropel wina lub zioła tak, aby danie zyskało nowy wyjątkowy smak.

Poza tym, w garnku elektrycznym nie przyrządzimy tylko podstawowych produktów, ale również ugotujemy ryż, makaron czy zupę. Możemy także wybrać urządzenie z możliwością przygotowywania deserów na ciepło.

Parowar to idealne rozwiązanie dla osób, które są na diecie redukcyjnej, mają problem z układem trawiennym lub chciałyby zachować zgrabną sylwetkę.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze