CLA na odchudzanie - co to jest, źródła CLA
Sprzężony kwas linolowy (CLA) pomaga w kontrolowaniu wagi, zwiększa wrażliwość na insulinę i obniża poziom glukozy we krwi . Wykazano, że powoduje on zmniejszenie objętości komórek tłuszczowych, a tym samym redukcję tkanki tłuszczowej. Według jednego z badań, ludzie przyjmujący suplementy zawierające CLA stracili średnio 2-4 kg tłuszczu w ciągu jednego roku, bez zmiany diety i zwiększenia poziomu aktywności fizycznej. Przygotowaliśmy garść porad, jak stosować suplement z CLA.
1. Co to jest CLA?
CLA, czyli sprzężony kwas linolowy, może być zażywany przez osoby pragnące schudnąć. Jego zaletą jest to, że nie tylko obniża ilość tkanki tłuszczowej, ale też wzmacnia mięśnie . Pomaga zachować proporcje między masą tłuszczową i mięśniową. Żeby CLA zadziałał, musi być przyjmowany regularnie. Efekty jego spożycia widać dopiero po pewnym czasie. Osoby, które systematycznie spożywały CLA spaliły tkankę tłuszczową o średnio 9%.
CLA to suplement niewymagający recepty. Jest on dostępny w sklepach ze zdrową żywnością oraz w aptekach. Badania nad CLA wykazały, że ten suplement diety wpłynął dosyć znacząco na wyniki zmniejszenia poziomu tkanki tłuszczowej. Ryzyko, związane z działaniami ubocznymi, jest minimalne. Z dotychczas zidentyfikowanych wymienić należy wzdęcia. CLA wpływa m.in. na:
- Zwiększenie tempa przemiany materii.
- Stymulację przyrostu masy mięśniowej – CLA spala tłuszcz i przyczynia się do wzmożonego metabolizmu.
- Zmniejszenie oporności na insulinę – insulinooporności.
- Wzmacnianie systemu immunologicznego. Żeby zwiększyć szybkość i efekty stosowania kuracji odchudzającej , warto zmniejszyć ilość dostarczanych do organizmu kalorii, przy jednoczesnym zwiększeniu aktywności fizycznej.
Suplementy diety z CLA przyczyniają się do transportu tłuszczu z krwiobiegu do mięśni. Wykonując ćwiczenia, osoby odchudzające się spalają dzięki temu tłuszcz. Intensywniejsze i dłuższe ćwiczenia likwidują więcej tkanki tłuszczowej.
2. Źródła CLA
Jeżeli chcemy, aby w naszej diecie pojawił się ten dobroczynny kwas, a nie mamy ochoty łykać suplementów, zacznijmy spożywać:
- czerwone mięso,
- jagnięcinę,
- produkty mleczne (twaróg, ser mozzarella, masło, mleko i jogurt).
CLA to kwas tłuszczowy naturalnie wytwarzany przez przeżuwaczy, np. krowy. Ze względu na zmiany w diecie zachodniej średnie spożycie CLA znacznie się obniżyło. Kwas linolowy jest obecny w tłustym mleku. Moda na odtłuszczony nabiał sprawiła, że jest go coraz mniej w naszej diecie.
Zwolennicy suplementów diety z CLA mogą dostać je bez recepty w każdej aptece. Dziennie powinno się spożywać 4-6 kapsułek. Należy je przyjmować w trakcie posiłków i popijać dużą ilością wody. Jeżeli ograniczyłaś ilość spożywanych kalorii i regularnie ćwiczysz, możesz przyjmować 6 kapsułek dziennie. Zalecane ćwiczenia to co najmniej 30 minut intensywnego marszu lub pół godziny jazdy na rowerze.
Osoby, które schudły często skarżą się na efekt jojo. Odchudzanie z CLA pomaga uniknąć powrotu do starej wagi. Efekt jojo powstaje dlatego, że w trakcie odchudzania spowalniamy metabolizm. Po osiągnięciu wymarzonej wagi zazwyczaj wracamy do starych nawyków żywieniowych i z powrotem tyjemy. CLA niszczy tłuszcz, za to wspomaga mięśnie, dzięki temu organizm ma siły do tego, by poradzić sobie ze spalaniem kalorii.