Trwa ładowanie...

Olej z nasion bawełny – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olej z nasion bawełny jest surowcem, który znajduje zastosowanie w kuchni i kosmetyce. To popularny składnik produktów pielęgnacyjnych. Można go znaleźć w kremach, balsamach i szamponach, ale i używać samodzielnie do olejowania twarzy, ciała i włosów. Ma wiele cennych właściwości. Co warto wiedzieć?

Zobacz film: "10 urodowych trików, które musisz znać"

spis treści

1. Właściwości oleju z nasion bawełny

Olej z nasion bawełny powstaje w procesie tłoczenia na zimno. Z uwagi na swoje walory znajduje zastosowanie głównie w kosmetyce, ale i przemyśle spożywczym. Co o nim wiadomo? Okazuje się, że ma cenne właściwości zarówno odżywcze, jak i pielęgnacyjne.

Jest jasnożółtą cieczą, pozbawioną charakterystycznego zapachu. Ma delikatny, neutralny smak i lekką konsystencję. Jego dużym atutem jest wszechstronność działania. Olej z nasion bawełny zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy i oleinowy, a także kwas palmitynowy oraz tokoferole (to silne związki antyoksydacyjne).

Cechuje go także duże stężenie witaminy E, która odgrywa ważną rolę w zwalczaniu wolnych rodników. Zawiera wiele przeciwutleniaczy, ma niską zawartość cholesterolu i wysoką odporność na utlenianie.

2. Zastosowanie oleju z nasion bawełny

Niegdyś olej bawełniany był wykorzystywany w lampach olejowych i do produkcji świec. Dziś, z uwagi na swoje właściwości, znajduje zastosowanie głównie w kosmetyce. Wykorzystuje się go również do produkcji środków owadobójczych czy detergentów do prania.

Nierafinowany olej z nasion bawełny bywa używany jako pestycyd. Olej z nasion bawełny można znaleźć w wielu produktach kosmetycznych, takich jak maseczki, kremy, balsamy nawilżające czy olejki do masażu.

Bywa stosowany w szamponach przeciwłupieżowych. Stosuje się go również jako samodzielny kosmetyk naturalny. Wykorzystuje się zarówno sam olej (poleca się nanosić bezpośrednio na oczyszczoną skórę), ale i dodaje go do ulubionych kosmetyków.

Olej z nasion bawełny można wykorzystywać w kuchni, ale wyłącznie w postaci rafinowanej. Ponieważ znacznie przedłuża okres przydatności do spożycia, jest często obecny w żywności przetworzonej: majonezach i sosach, ciastka i chipsy.

Zobacz także:

3. Olej z nasion bawełny w kosmetyce

Olej z nasion bawełny ma wiele cennych właściwości pielęgnacyjnych:

  • dobrze się wchłania i wnika w głąb skóry, doskonale nawilżając i odżywiając cerę,
  • świetnie działa na suchą skórę - nawilża ją i uelastycznia,
  • regeneruje naskórek,
  • opóźnia procesy starzenia się skóry,
  • nie zatyka porów i nie powoduje zaskórników,
  • zmiękcza skórę i zwiększa jej napięcie,
  • działa lekko przeciwzapalne, łagodzi stany zapalne skóry,
  • wspomaga proces przywracania elastyczności i jędrności skóry, regenerację i odbudowę skóry suchej i podrażnionej.

Olej z nasion bawełny może być stosowany przy wszystkich typach cery. Najczęściej poleca się go używać przy problemach z nadmierną suchością, trądzikiem, nadwrażliwością oraz z podrażnieniami.

Polecany jest również do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej, na której pojawiły się już pierwsze oznaki starzenia. To kosmetyk bezpieczny dla alergików.

Olej z nasion bawełny można stosować na twarz, ciało i włosy. Nakłada się go również na paznokcie i suche skórki wokół paznokci, zrogowaciałą skórę stóp. Zalecany jest także do wykonywania masażu, również w połączeniu z innymi olejkami.

Olej, aplikowany na włosy, nawilża je, wygładza, a i zapobiega rozdwajaniu końcówek. Co ciekawe, stosowanie oleju z nasion bawełny, w odróżnieniu od innych rodzajów oleju, daje szybkie rezultaty: włosy stają się gładsze, a rozdwojone końcówki są domknięte już po pierwszym użyciu.

Ponadto produkt poprawia krążenie w skórze ciała i głowy, a tym samym doskonale stymuluje proces odbudowy nabłonków oraz tkanki łącznej. Przyspiesza regenerację włosów zniszczonych zabiegami chemicznymi i termicznymi.

Wzmacnia ochronę, a i eliminuje przykre objawy łupieżu i łuszczycy. Olejek bawełniany doskonale wspomaga codzienną pielęgnację włosów suchych i łamliwych, cienkich i osłabionych zabiegami, a także z tendencją do wypadania.

Poleca się wmasowywać go bezpośrednio w skórę głowy i włosy, na całej ich długości. Aby działanie oleju było efektywne, należy pozostawić go na głowie na co najmniej 30 minut, a następnie umyć włosy delikatnym szamponem.

Olej z nasion bawełny można stosować jako składnik maseczek (to składnik mieszanki z olejem kokosowym, jojobą, czy rycynowym) lub dodatek do sprawdzonego szamponu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.