4 z 7Mit: Guma do żucia zawsze chroni przed próchnicą
- Czy guma do żucia zapobiega próchnicy? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Może nam pomóc, ale i zaszkodzić. Guma do żucia bez cukru pomoże w awaryjnej sytuacji, kiedy nie możemy umyć zębów. Jak wobec tego używać gumy do żucia? Krótko. Proszę pamiętać o negatywnych aspektach. Po pierwsze, powoduje zaburzenia stawu skroniowo-żuchowowego. Objawami są bóle głowy, bóle podczas mówienia, jedzenia czy ziewania, bóle oczu, bóle zębów, zaburzenia słuchu (szumy, piski, uczucie przytykania się uszu).
Po drugie, badania dowodzą, że osoby, które żują gumę, częściej sięgają po śmieciowe jedzenie i fast-foody, niż po owoce i warzywa. Dlaczego? Przyczyną jest mięta. Przez nią mamy wrażenie, że owoce i warzywa mają gorzki smak. Po trzecie, w trakcie żucia gumy produkujemy wiele enzymów trawiennych, które są uwalniane mimo braku dostarczenia jedzenia. To prosta droga do nadkwasoty i wzdęć. I na koniec: nawet guma bez cukru nie jest pozbawiona wad. Może ona zawierać kwaśne aromaty i konserwanty, które przyczyniają się do erozji szkliwa - mówi stomatolog Konrad Rutkowski.
Sprawdź koniecznie: Czy to lepszy zamiennik niż tradycyjna guma do żucia?