Trwa ładowanie...

Cenny olej tamanu. Właściwości i zastosowanie

Masz trądzik, zaskórniki, blizny i chcesz się ich pozbyć? Zastosuj olej tamanu, chętnie stosowany przez mieszkańców Polinezji. Nawilża, łagodzi podrażnienia i ochroni przed słońcem jak filtr.

Zobacz film: "Fakty i mity o zabiegach estetycznych"

Drzewo tamanu rośnie w lasach Azji, Afryki i Oceanii. Rodzi owoce wielkości moreli. Z wysuszonych pestek tłoczy się cenny dla skóry olej. Ma gęstą konsystencję, intensywny żywiczny zapach i brązowo-zielony kolor. Świetnie wchłania się w skórę. Potrzeba aż 100 kg owoców, aby wytłoczyć 5 l cennego oleju. Buteleczka o pojemności 50 ml kosztuje ok. 40 zł.

1. Właściwości oleju tamanu

Przeczytaj koniecznie

Błędy w pielęgnacji twarzy, które popełniasz
Błędy w pielęgnacji twarzy, które popełniasz [9 zdjęć]

Zbyt agresywne traktowanie skóry, za duża ilość peelingów i złuszczania naskórka prowadzi do tego, że...

zobacz galerię

W skład oleju wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy i oleinowy. Objawem niedoboru kwasów tłuszczowych jest osłabienie bariery ochronnej skóry, a to oznacza gorsze i wolniejsze gojenie się ran, suchość naskórka czy występowanie stanów zapalnych oraz skłonność do wyprysków.

Kwas linolowy stosowany przez osoby z cerą suchą chroni przed nadmierną utratą wody. Natomiast u osób z cerą łojotokową redukuje zaskórniki i odblokowuje pory.

Olej tamanu zawiera także flawonoidy, które działają przeciwbakteryjnie, kojąco, przeciwzapalnie i zapobiegają obrzękom. Olej zwalcza także wolne rodniki. Nawilża i świetnie regeneruje skórę. Działa przeciwzmarszczkowo.

2. Zastosowanie oleju tamanu

Polecany jest osobom ze skórą tłustą, skłonną do trądziku. Dzięki flawonoidom zmniejsza się ilość zaskórników i odblokowują się pory. Olej łagodzi także stany zapalne nie tylko przy łojotoku, ale i trądziku różowatym. Można go używać również na szpecące blizny, zajady i owrzodzenia.

Dobry jest także dla suchej skóry. Świetnie ją nawilży. Zmiękczy również zrogowaciały naskórek na stopach i łokciach.

To nie wszystkie zastosowania oleju. Sprawdzi się po depilacji, gdy skóra jest obrzęknięta i zaczerwieniona.

Niektórzy smarują nim rany po ukąszeniu, skaleczenia i poparzone słońcem ciało. A zimową porą pomoże przy lekkich odmrożeniach.

Dzięki właściwościom przeciwgrzybiczym powinny stosować go osoby z łupieżem. Mogą wcierać go w skórę głowy. Pomoże przy grzybicy paznokci.

Olej tamanu to także naturalna ochrona przed promieniowaniem UV, to odpowiednik filtra 20 SPF.

3. Jak używać olej tamanu

Olej tamanu jest składnikiem wielu kosmetyków. Nakłada się go punktowo, bezpośrednio na chore miejsca, takie jak blizny, oparzenia czy wypryski. Można też go rozgrzać i  wklepać delikatnie w lekko zwilżoną skórę.

Kilka kropli oleju tamanu można dodać do serum, balsamu, kremu czy maseczki. Najlepiej stosować go na noc. Skóra szybciej wchłonie cenne składniki.

Gdy stosujemy go na twarz, codziennie zaleca się mieszać go z innymi naturalnymi olejami. Najlepiej, by jego stężenie wynosiło 20-50 proc.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.