Trwa ładowanie...

Serwatka - co to jest, właściwości

Po kozim mleku, ślimakach i jedwabnych poszewkach na poduszki do walki z niechcianymi przez większość kobiet oznakami starzenia wkracza serwatka – uboczny produkt przemysłu mleczarskiego. Czy serwatka pomoże wygładzić zmarszczki i uczyni skórę ponownie młodą i napiętą? To byłby przełom w przemyśle kosmetycznym i kolejna świetna okazja dla polskiej gospodarki. Gdyby tylko produkty, w których znajduje się serwatka trafiły na półki sklepowe, w pełni wykorzystany zostałby produkt, który jest całkowicie zbędny w procesie produkcji wyrobów mleczarskich.

spis treści

Krakowscy naukowcy swoją innowacyjną recepturę naturalnych kosmetyków, których produkcja opierałaby się przede wszystkim na wykorzystaniu białek serwatkowych, zaprezentowali w ramach konkursu "Eureka! DGP – odkrywamy polskie wynalazki".

Zobacz film: "Jakie mleko wybierać"

Serwatka w kosmetyce to wciąż niewykorzystany składnik. Nad recepturą, która odżywia, nawilża i wygładza skórę, pracowali: dr inż. Małgorzata Tabaszewska i prof. dr hab. inż. Tadeusz Grega z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz dr inż. Elżbieta Sikora z Politechniki Krakowskiej.

1. Co to jest serwatka?

Jak wyjaśnia dr Tabaszewska – białka serwatki o małej masie cząsteczkowej mogą wnikać do głębszych warstw naszej skóry, przez co zdecydowanie poprawiają jej stan. Białka o większej masie cząsteczkowej, które pozostają na powierzchni skóry, chronią ją przed nadmierną utratą wody. Sekret młodej, promiennej i gładkiej skóry tkwi właśnie w jej odpowiednim nawilżeniu.

Produkt, w którym jest serwatka, ma składać się wyłącznie z naturalnych składników. W dobie, kiedy zaczynamy w sposób świadomy podchodzić do tego, jak się odżywiamy, jaki styl życia prowadzimy, czy jakich kosmetyków używamy – polski, ekologiczny produkt kosmetyczny z serwatki o udowodnionym działaniu może okazać się prawdziwym hitem, ale jest również dużym wyzwaniem dla naukowców.

Krem czy żel z serwatki powinien bowiem zachować odpowiednio stałą konsystencję. W przypadku wykorzystania wyłącznie surowców naturalnych nie będzie to proste – najważniejsze będzie ustalenie właściwych proporcji i stabilnego składu.Kosmetyczna serwatka, a właściwie produkt na bazie serwatki, przeszedł już pierwsze testy na konsumentach, u których wywołał duże zainteresowanie.

Uczestnicy badania docenili jego w pełni naturalny skład, ale również zauważyli obiecywane działanie, opierające się na zawartości serwatki. Jak podkreślają naukowcy, proces technologiczny, który umożliwiłby wydostanie się produktu z laboratorium, nie jest drogi i jego rozpoczęcie powinno zainteresować przede wszystkim małych i średnich przedsiębiorców.

Koniecznie przeczytaj

2. Właściwości serwatki

Serwatka w Polsce jest wciąż niedoceniana, a w miejscach, gdzie produkowane są wyroby mleczarskie, najczęściej wykorzystuje się ją jako pokarm dla zwierząt. Niewielu z nas wie, że serwatka to skarb dla zdrowia i urody. Serwatka wpływa pozytywnie na procesy trawienne i jest lekkostrawna.

Dzięki zawartości laktozy serwatka wzmacnia system immunologiczny, zawiera mnóstwo witamin: B1, B12, B2 i B6, biotynę oraz kwas pantotenowy.

Dodatkowo serwatka jest źródłem cennych składników mineralnych takich jak fosfor, wapń, sód i jod, a bioaktywne składniki białek znajdujących się w serwatce pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi, wzmacniają błonę śluzową żołądka, wykazują właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne, a także wspomagają leczenie nadciśnienia.

 Ewa Kozłowska
Najnowsze odkrycie krakowskich naukowców może stać się hitem kosmetycznym na całym świecie!
Najnowsze odkrycie krakowskich naukowców może stać się hitem kosmetycznym na całym świecie! (Zdjęcie kobiety / Shutterstock)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza