Trwa ładowanie...

Phenoxyethanol w kosmetykach – właściwości, alergia i bezpieczeństwo

Phenoxyethanol to substancja konserwująca, która powszechnie znajduje się w składzie kosmetyków. Najczęściej spotyka się go w produktach pielęgnacyjnych dla małych dzieci, zwłaszcza w kremach przeciw odparzeniom. Phenoxyethanol budzi wiele kontrowersji. Czy jest stosowanie jest zasadne i bezpieczne?

Zobacz film: "Jak powstają kosmetyki?"

spis treści

1. Właściwości phenoxyethanolu

Phenoxyethanol to związek z grupy alkoholi, dozwolony do stosowania w produktach kosmetycznych w ograniczonym stężeniu, które wynosi 1,0%. Phenoxyethanol pochodzi z grupy eterów, jest fenylową pochodną glikolu etylenowego.

Nazwa chemiczna związku to 2-fenoksyetanol, zaś zwyczajowa: fenoksyetanol. Substancja to organiczny związek chemiczn charakteryzujący się kwiatowym zapachem.

Jest bezbarwną, silnie higroskopijną cieczą o dużej lepkości. Naturalnie występuje w zielonej herbacie. Do produkcji kosmetyków dodawany jest w wersji syntetycznej - powstaje w laboratoriach.

Phenoxyethanol używany jest w kosmetykach, ale również jako repelent w środkach odstraszających owady, jako rozpuszczalnik, składniki lakierów oraz farb drukowych. Znajduje zastosowanie w akwarystyce.

2. Phenoxyethanol w kosmetykach

Phenoxyethanol pojawia się w wielu kosmetykach nawilżających do twarzy i ciała, takich jak balsamy, kremy], mleczka, serum czy emulsje. Fenoksyetanol jest substancją konserwującą, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów.

Odpowiada za utrzymanie jakości i czystości substancji czynnej w produkcie podczas magazynowania, ale i użytkowania. Chroni preparaty przed zakażeniem bakteryjnym, do którego można doprowadzić, dotykając kosmetyku (na przykład nabierając krem na palce przed nałożeniem na twarz).

Związek na szerokie spektrum działania przeciwdrobnoustrojowego, dlatego jest skuteczny zarówno jeśli chodzi o bakterie gram-ujemne, jak i gram-dodatne. Ponadto phenoxyethanol wspiera funkcje innych konserwantów, które znajdują się w kosmetykach.

Ponieważ związek ma właściwość rozpuszczające, pełni rolę rozpuszczalnika konserwantów czy substancji zapachowych. Phenoxyethanol w kosmetykach można znaleźć także pod innymi nazwami, takimi jak:

  • Fenoksyetanol,
  • Phenoxethol,
  • 2-phenoxy-ethanol,
  • 2phenoxy,
  • ethylene glycol monophenyl ether,
  • phenoxytol,
  • Phenoxyethanolum,
  • Ethylenglykolmonophenylether,
  • 2-phenoxyethanol,
  • 2-hydroxyethyl phenyl ether ,
  • 2-phenoxy- ethanol,
  • 2-phenoxyethanol,
  • 2-phenoxyethyl alcoholethanol,
  • 1-hydroxy-2-phenoxyethane,
  • 2-phenoxyethanol.

Zobacz także:

3. Alergia na phenoxyethanol

Czy możliwa jest alergia na phenoxyethanol. Okazuje się, że choć związek jest dobrze tolerowany, może wywołać alergię. Należy bowiem do substancji alergennych.

Na jego niepożądane działanie szczególnie narażone są osoby mające wrażliwą skórę lub zmagają się z chorobami skórnymi, takimi jak atopowe zapalenie skóry (AZS) czy łuszczyca.

To dlatego kobiety w ciąży i dzieci, a także osoby o wrażliwej i problematycznej skórze powinny stosować wyłącznie sprawdzone i bezpieczne produkty pozbawione potencjalnie szkodliwych substancji (to na przykład dermokosmetyki).

4. Czy phenoxyethanol jest bezpieczny?

Sporo mówi się o szkodliwym działaniu phenoxyethanolu, nieustannie prowadzone są różne badania i analizy. Czy zatem phenoxyethanol jest bezpieczny?

Z jednej strony wyniki testów wskazują, że phenoxyethanol nie wywołuje niepożądanych reakcji, a co za tym idzie jest uznawany za jeden z najlepiej tolerowanych konserwantów.

Według Europejskiego Komitetu Naukowego ds. Bezpieczeństwa Konsumentów fenoksyetanol jest bezpieczny dla wszystkich konsumentów, także dla dzieci. Tym samym kosmetyki pielęgnacyjne zawierające fenoksyetanol można stosować również na skórę maluchów, także miejsca pod pieluszką, które wymagają szczególnie troskliwej pielęgnacji, ze względu na ryzyko pojawienia się odparzeń i stanów zapalnych.

Najważniejsze, by jako środek konserwujący był stosowany w stężeniu, które wynosi maksymalnie 1%. W innym razie substancja może wywoływać niekorzystne skutki ogólnoustrojowe.

FDA ostrzega, że fenoksyetanol połknięty, wdychany lub podany bezpośrednio przez skórę może doprowadzić do wyłączenia ośrodkowego układu nerwowego, wymiotów i kontaktowego zapalenie skóry.

Phenoxyethanol to substancja konserwująca, używana do produkcji kosmetyków.
Phenoxyethanol to substancja konserwująca, używana do produkcji kosmetyków. (gettyimages)

Dzieje się tak w sytuacji, gdy poziom narażenia na nią jest dużo wyższy niż przewidują normy. Z drugiej strony zaleca się rozwagę i poszukiwanie kosmetyków, które phenoxyethanolu nie zawierają.

Dlaczego? Substancja, co do której naukowcy mają jeszcze sporo wątpliwości, może wchłaniać się przez skórę, a następnie przenikać do krwiobiegu. W takiej sytuacji szczególnie powinny na niego uważać kobiety w ciąży oraz mamy małych dzieci.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.