Dieta dla włosów
Wpływ diety na zdrowie włosów - galeria zapobiega ich łamaniu i wypadaniu. Jeżeli twoje włosy są cienkie i kruche, pomyśl o zmianie nawyków żywieniowych. Dieta przy wypadaniu włosów powinna być bogata w składniki stanowiące budulec struktury włosa, a jeśli witaminy na włosy nie są dostarczane w odpowiednich ilościach, możesz pomyśleć o suplementach diety.
1. Witaminy dla włosów
Niezbędnymi składnikami do prawidłowego rozwoju włosów są aminokwasy siarkowe. Budują one i wzmacniają włosy. Można je znaleźć w mięsie, jajach, drobiu, rybach, produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych. Dieta na wzmocnienie włosów powinna być bogata ponadto w zarodki pszenne, soje, płatki owsiane i otręby pszenne.
Aminokwasów nie można zastąpić żadnymi innymi składnikami odżywczymi. Organizm nie przechowuje ich na zapas, dlatego należy je uzupełniać regularnie. Wśród witamin niezbędnych dla zdrowia włosów wyróżniamy dwie. Są to witaminy B6 i A. Przyspieszają one porost włosów, chronią je przed chorobami, zmniejszają szkodliwy wpływ czynników atmosferycznych. Witaminy z grupy B działają antyłojotokowo na włosy i chronią je przed zmianami zapalnymi skóry. Witamina B5, czyli kwas pantotenowy, chroni kondycję i zdrowie włosów. Dieta na włosy wzbogacona o witaminę B5 pozwala włosom prawidłowo wzrastać. Kwas pantotenowy jest jednym z elementów budulcowych włosa. Pozwala mu utrzymać siłę i sprężystość na odpowiednim poziomie, a także wspomaga jego nawilżenie.
2. Minerały na włosy
Dieta dla włosów powinna być bogata w minerały i mikroelementy. Żelazo wiąże się z oddychaniem komórkowym. Wpływa przez to na powstawanie włosa. Dieta przy wypadaniu włosów musi dostarczać odpowiednich ilości żelaza.Tym bardziej, że pośrednio odpowiada ono za tempo wzrostu włosów. O tym, by uzupełniać poziom żelaza, powinny pamiętać szczególnie kobiety w ciąży. Wypadanie włosów wiąże się z brakiem cynku i magnezu w organizmie. Cynk stymuluje do pracy enzym, który z kolei wpływa na białko służące do budowy włosa. Można go odnaleźć w małżach, ostrygach, zarodkach pszenicy, fasoli, wątróbce drobiowej i wieprzowej, migdałach, pieczywie pełnoziarnistym. Długo utrzymujący się niedobór cynku może doprowadzić do łysienia. Brak miedzi ujawnia się w słabych i poskręcanych włosach, ponieważ tracą one sprężystość.
3. Zdrowa dieta dla włosów
Jedz więcej warzyw i owoców. Zwłaszcza sałatę, brokuły, jarmuż, pomidory, paprykę, natkę pietruszki, koperek, brzoskwinie, melony. Powyższe produkty zawierają beta-karoten, który następnie przemienia się w organizmie w witaminę A. Warto też jeść pieczywo pełnoziarniste i razowe, niełuskany ryż, gruboziarniste kaszy, bo są one cennym źródłem witaminy B. Z kolei witaminę B6 i kwas pantotenowy – niezbędne do prawidłowego rozwoju włosów – znajdziemy w pestkach słonecznika, nasionach sezamu, orzechach i kiełkach pszenicy. Warto też spożywać wspomniane wcześniej ryby i owoce morza, będące cennym źródłem cynku. Dieta na zdrowe włosy powinna opierać się nie tylko na spożywaniu odpowiedniej porcji witamin i minerałów, ale także dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości wody, która oczyszcza cały organizm.