Trwa ładowanie...

Grilluje, gotuje, piecze. Kombiwary już od 100 zł

Kombiwar to przyjaciel każdej pani domu stawiającej na zdrowe odżywianie. Urządzenie z powodzeniem zastąpi piekarnik, patelnię, mikrofalówkę czy prodiż.

Zobacz film: "Masz problemy z żołądkiem? Gotuj na parze"

spis treści

1. Czym jest kombiwar?

Kombiwar to urządzenie kuchenne, które daje możliwość gotowania na parze, smażenia, grillowania, pieczenia ciast, podgrzewania potraw, rozmrażania, a także suszenia grzybów czy owoców.

Podstawowe wyposażenie kombiwaru to żaroodporna misa, wentylator oraz źródło ciepła: grzałka elektryczna lub lampa halogenowa Misa może być wykonana ze szkła lub ze stali szlachetnej pokrytej powłoką ceramiczną. Jej pojemność to zazwyczaj 10 l - 12 l, ale w niektórych urządzeniach istnieje możliwość zwiększenia pojemności do nawet 17l dzięki specjalnej nakładce. Wytwarzane przez kombiwar ciepło pochodzi z grzałki lub lampy przetwarzających energię elektryczną w energię cieplną. Ta następnie poprzez działanie wentylatora rozprowadzana jest po całej misie. W konsekwencji umieszczona w kombiwarze żywność jest podgrzana wydajnie i równomiernie. Większość urządzeń tego typu oferuje moc 1000 W, która wydaje się wystarczająca do sporządzenia posiłku. W sklepach znaleźć można jednak kombiwary o mocy 1500 W.

Każdy kombiwar posiada również co najmniej dwa pokrętła. Jedno z nich pozwala na ustawienie odpowiedniej temperatury. Typowy przedział to 35-250 st. C., ale ci, którzy często rozmrażają jedzenie, powinni rozejrzeć się za urządzeniem z zakresem temperatury zaczynającym się od 0 st. C. Drugie pokrętło to regulator czasu działania kombiwaru. Niektóre wersje posiadają rozbudowany zestaw opcji, między innymi utrzymywania temperatury lub opóźnionego startu.

Zestaw kombiwaru powinien składać się nie tylko z samego urządzania, ale również stojaka uchwytów, tacki do gotowania na parze, sitka, półek i rusztów do grillowania. Poza tym producenci dorzucają często także książki z przepisami i wskazówkami użytkowania.

Nie musisz szukać daleko. Szeroki wybór kombiwarów znajdziesz już teraz na WP radarOkazji.

2. Kombiwar halogenowy

Jednym z typów kombiwaru jest ten wyposażony w lampę halogenową. Zastosowanie jej wypiera powoli tradycyjną grzałkę elektryczną. Ważną zaletą kombiwarów halogenowych jest oszczędność energii elektrycznej i niesamowita wydajność.

Poza tym urządzenia tego typu posiadają zazwyczaj szklane miski, dzięki czemu doskonale widać co dzieje się w ich wnętrzu. Na pokrywie pojemnika znajduje się natomiast panel wyposażony w minutnik i termostat. To wygodne rozwiązanie, ponieważ nie wymaga pochylania się nad urządzeniem podczas nastawiania temperatury czy czasu gotowania. Kombiwar halogenowy ze szklaną misą jest łatwy w obsłudze, ale przede wszystkim estetyczny, dlatego bez problemu gotowe danie można podać od razu na stół bez potrzeby przekładania do innego naczynia.

3. Kombiwar z grzałką elektryczną

Kombiwary wyposażone w grzałkę elektryczną, nazywane niekiedy multicookerami, różnią się od kombiwarów halogenowych źródłem ciepła. W tym wypadku bowiem wytwarza je wspomniana grzałka.

Kombiwar umożliwia przygotowanie zdrowych posiłków w niedługim czasie
Kombiwar umożliwia przygotowanie zdrowych posiłków w niedługim czasie (123RF.com/Olena Danileiko)

Zazwyczaj takie kombiwary są również zabudowane, a ich misa wykonana jest ze stali szlachetnej i wyłożona dodatkowo powłoką ceramiczną redukującą przywieranie gotowanych produktów. Ważną zaletą jest w tym wypadku to, że pojemnik można bez problemu wyjąć i umyć, nierzadko także w zmywarce.

Multicookery obsługiwane są przez panel komputerowy. Często pozostawiają do dyspozycji użytkownika kilkanaście albo nawet kilkadziesiąt programów gotowania, rozmrażania, smażenia czy grillowania. To, a także jakość wykonania urządzeń tej kategorii wpływa na ich cenę. W porównaniu do kombiwarów halogenowych te z grzałką elektryczną są droższe. Wysoka cena nie powinna jednak odstraszać tych, którzy cenią sobie wielofunkcyjne urządzenia wysokiej jakości.

4. Kombiwar – zalety urządzenia

Urządzenie, jakim jest kombiwar, ma w zasadzie same zalety. Przede wszystkim zużywa mniej energii niż tradycyjny piekarnik. Jeśli mieszkanie, które zamieszkujemy, nie ma w wyposażeniu piekarnika z termoobiegiem, multicooker lub kombiwar halogenowy będą jego doskonałym zamiennikiem.

Kolejnym plusem kombiwaru jest mobilność. Nie zagraca blatów kuchni na co dzień, a z racji zgrabnej bryły łatwo ukryć go w kuchennej szafce czy spiżarni. Wspomnieć warto także o tym, że szczelność urządzenia gwarantuje przyrządzanie posiłków bez kłębów pary i symfonii obiadowych zapachów w całej kuchni. Część modeli kombiwarów wyposażona została również w opcję samoczyszczenia. Jedynym zadaniem użytkownika jest wlanie do misy wody i płynu do mycia naczyń, a po zakończeniu czyszczenia opłukanie urządzenia.

Najważniejszą jednak zaletą kombiwarów jest przygotowywanie przez nie zdrowych posiłków bez wypłukiwania witamin z warzyw przez gotującą się wodę czy używanie tłuszczu. To ważne zwłaszcza przy stosowaniu diet na odchudzanie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.