Niewielu o tym słyszało. To dlatego włosy wypadają garściami
Wypadanie włosów może być spowodowane złą pielęgnacją, zaburzeniami hormonalnymi w organizmie czy wreszcie poważnymi schorzeniami. Niekiedy jednak, by pozbyć się problemu, wystarczy wprowadzić drobne zmiany w diecie.
1. Dlaczego włosy wypadają?
Wypadanie włosów to normalne zjawisko - średnio każdy z nas codziennie traci od 50 do 100 włosów. Jeśli jednak nasza czupryna się przerzedza, a ilość włosów na szczotce widocznie się wzmaga, to znak, że czas się przyjrzeć problemowi.
Na włosy źle wpływa zarówno długotrwały stres, jak i przemęczenie. Niekiedy osłabienie włosów może wskazywać na problemy hormonalne – choroby tarczycy, zespół policystycznych jajników, ale też zaburzenie związane z hormonem androgenowym – dihydrotestosteronem.
Wzmożone wypadanie włosów często występuje u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, chorobami autoimmunologicznymi, a nawet może występować w przebiegu chorób zakaźnych.
2. 5 przyczyn wypadania włosów
Najczęściej jednak warto w pierwszej kolejności przyjrzeć się diecie, bo to w niej może tkwić problem przerzedzającej się czupryny.
2.1. Jesz za mało
Jednym z najbardziej karygodnych błędów, za które zapłacimy utratą włosów, są diety niskokaloryczne, długotrwałe posty i głodówki. Zbyt niska podaż kalorii, niewystarczająca ilość witamin czy tłuszczów mogą w krótkim czasie odbić się na kondycji naszych włosów i skóry głowy.
Skutkiem tego może być nie tylko wzmożone wypadanie, ale i zaburzenie procesów odrostu włosów. Jedno z badań wykazało również, że nagły spadek masy ciała i restrykcyjne diety mogą być powiązane z łysieniem telogenowym oraz przyczyniać się do łysienia androgenowego.
2.2. Zapominasz o białku
Choć zapotrzebowanie na ten makroelement nie jest duże – średnio 1g/1kg masy ciała – to białko jest kluczowe do prawidłowej pracy organizmu. Służy od odbudowy wszystkich tkanek w organizmie, a także jest nośnikiem dla niektórych witamin i minerałów. Co więcej, białko z pożywienia organizm wykorzystuje do tworzenia keratyny, budulca naszych włosów, paznokci oraz naskórka.
Niedobór białka w diecie sprawia, że organizm musi przewartościować priorytety. Poświęca zapasy na ważne funkcje, takie jak trawienie, regulacja równowagi pH czy produkcja hormonów, odsuwając na dalszy plan kwestię włosów czy paznokci.
2.3. Narażasz się na niedobory
Śmieciowe jedzenie? A może dieta eliminacyjna? W ten sposób możesz narażać się na niedobory kluczowych dla włosów witamin i minerałów. Należą do nich witaminy z grupy B, witamina A oraz E, ale też cynk, miedź, krzem czy żelazo.
W jednym z badań naukowcy odkryli, że zwłaszcza u kobiet związek pomiędzy niskim poziomem żelaza a wypadaniem włosów jest znaczący. W innym z kolei odkryli, że stres psychiczny oraz właśnie niedobór żelaza mogą być najczęstszymi przyczynami utraty włosów u kobiet.
2.4. Uwaga na suplementy!
Włosy lecą garściami, a w telewizji wciąż reklamy suplementów, które mogą w tym pomóc? Lepiej uważaj, bo nadmierna suplementacja może odnieść odwrotny skutek. Zanim sięgniesz po tabletkę, zrób badania w kierunku potencjalnych niedoborów.
Nieuzasadniona suplementacja m.in. selenu, witaminy A i E może nie tylko nasilać wypadanie włosów, ale też być toksyczna dla organizmu.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl