Trwa ładowanie...

Syndet kosmetyczny - skład, właściwości, działanie, mydło czy syndet

Syndet kosmetyczny to zamiennik mydła, który intensywnie się pieni i pozwala na skuteczne usunięcie zanieczyszczeń z powierzchni ciała. Może być stosowany do każdego rodzaju cery, również tej ze skłonnościami do alergii czy podrażnień. Syndet u większości osób jest całkowicie neutralny dla skóry, nie wysusza i nie wywołuje uczucia ściągnięcia. Czym charakteryzuje się syndet kosmetyczny?

Zobacz film: "10 urodowych trików, które musisz znać"

spis treści

1. Co to jest syndet?

Syndet kosmetyczny to zamiennik mydła, zawierający syntetyczne składniki myjące. Może mieć kwaśne, zasadowe lub neutralne pH, łatwo się pieni, ma przyjemny zapach, zawiera substancje nawilżające, natłuszczające i zmiękczające.

Syndet nie zawiera mydła lub jego niewielką ilość (poniżej 10 procent). Można kupić go w aptece stacjonarnej lub internetowej, w postaci stałej lub płynnej.

Przyjmuje się, że osoby z cerą trądzikową powinny decydować się na syndety kwaśne, natomiast sucha skóra jest wskazaniem do zastosowania kosmetyku o odczynie lekko zasadowych lub neutralnym.

2. Skład syndetu

Syndet w zależności od konkretnego producenta może nieco różnić się składem, ale najczęściej występujące substancje w tego typu produktach to:

  • Aqua,
  • Sodium Lauroyl Sarcosinate,
  • Laureth-6,
  • Sodium Laureth Sulfate,
  • Decyl Glucoside,
  • Cocamide DEA,
  • Parfum,
  • Cocamidopropyl betaine,
  • Coco-glucoside,
  • Oenothera Biennis Oil,
  • Laury Glucoside.

3. Działanie syndetu kosmetycznego

Syndety intensywnie się pienią, ze względu na zawartość anoniowych środków czynnych z grupy alkoholi tłuszczowych. Ich działanie jest łagodzone za pomocą hydrolizatów proteinowych. Dzięki temu syndet wykazuje delikatne właściwości myjące, które nie ściągają ani nie wysuszają skóry.

Są idealnym wyborem dla osób, które nie mogą stosować kosmetyków na bazie mydła, ze względu na wrażliwość cery lub alergię. Syndety rozpuszczają brud i umożliwiają spłukanie go razem z wodą, ich skuteczność w oczyszczaniu skóry wynosi 100%.

Preparat nie tworzy osadów na skórze, włosach, ubraniach ani armaturze łazienkowej. Nadaje się do każdego rodzaju skóry - np. suchej, trądzikowej, wrażliwej, naczynkowej czy przetłuszczającej się.

Na rynku dostępnych jest wiele syndetów, które zapobiegają występowaniu alergii, świądu, zmian trądzikowych czy zmarszczek. Zwykle są produkowane na bazie masła shea lub oleju macadamia.

Po zastosowaniu preparatu warto dodatkowo zastosować ulubiony krem lub balsam, by nawilżyć skórę i zapobiec utracie wody. Dla większości osób syndet jest całkowicie neutralny dla ciała, nie wywołuje podrażnienia ani dyskomfortu.

4. Mydło czy syndet?

Zarówno mydło, jak i syndet łatwo się pieni i skutecznie usuwa zabrudzenia. Mydło zawiera sole wyższych kwasów tłuszczowych o zasadowym pH, które uszkadzają barierę ochronną skóry, wymywając związki lipidowe i proteinowe.

W efekcie skóra nie jest w stanie przywrócić naturalnego nawilżenia i odbudować równowagi hydrolipidowej. Z tego względu często po zastosowaniu mydła pojawia się nieprzyjemne uczucie ściągnięcia.

Większość osób, stosujących mydło, jest zmuszona do częstego używania balsamów nawilżających. Osoby bardziej wrażliwe zauważają zaczerwienie i podrażnienie skóry, a nawet reakcje alergiczne.

Syndet jest znacznie łagodniejszy dla skóry, nie powoduje uczucie ściągnięcia i nie narusza naturalnej bariery ochronnej naskórka. Na rynku istnieją preparaty o różnym pH, co pozwala na dobranie kosmetyku do indywidualnych potrzeb. Syndet jest rekomendowany szczególnie dla osób, które doświadczają dyskomfortu, alergii lub podrażnienia po użyciu mydła.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.