Trwa ładowanie...

Grażyna Wolszczak schudła 8 kg. Wyrzuciła z diety jeden składnik

 Maciej Rugała
Maciej Rugała 30.12.2022 15:31
Wolszczak nie je glutenu
Wolszczak nie je glutenu (East News/Artur Zawadzki)

Grażyna Wolszczak ma 64 lata, ale trzeba przyznać, że wygląda znacznie młodziej, niż metryka wskazuje. Jak sama podkreśla, wszystko za sprawą odpowiedniej ilości ruchu i właściwej diety. Pewien czas temu podzieliła się informacją, że ze swojej diety wyklucza jeden składnik. Dziś dzieli się efektami: 8 kg na minusie!

spis treści

1. Eliminacja glutenu

Pochodzącą z Gdańska aktorkę można było zobaczyć w wielu filmach i serialach takich jak: "Ja wam pokażę!", "Zamiana", "Ojciec Mateusz" czy polski "Wiedźmin". Posiada także bogaty dorobek pracy teatralnej. Jakiś czas temu, podczas rozmowy z Jastrząb Post wyznała, że podczas pandemii dość dużo przytyła. Było to dla niej niepokojące, bo aktorka stara się zachować zdrowy styl życia.

Na próżno było szukać pomocy w głodówkach czy ekstrawaganckich dietach. Skutecznym rozwiązaniem okazało się wykluczenie jednego składnika żywieniowego z jadłospisu.

- Wyeliminowałam gluten po raz drugi w życiu, nie ze względu na uczulenie, tylko zrobiłam sobie badania na nietolerancję pokarmową i rzeczywiście wyszło mi, że słabo toleruję gluten. Wtedy, kiedy go odstawiłam, schudłam 8 kilogramów i to było wspaniałe - przyznaje aktorka.

2. Co powoduje gluten?

Od kilku lat panuje moda na dietę bezglutenową. Jak każda skrajność - nie jest to najlepsze rozwiązanie, szczególnie dla osób, które są zdrowe. Nie każdy ma nietolerancję glutenu, a jeszcze mniej osób celiaklię (chorobę trzewną). To dolegliwość o podłożu autoimmunologicznym, która może uszkadzać błonę śluzową jelit, jeśli nie trzymamy się ścisłej diety.

Celiaklia i nietolerancja glutenu - nie są równoznaczne, chociaż zarówno nietolerancja, jak i choroba trzewna ma związek z reakcją układu odpornościowego.

Trudno znaleźć dwóch takich samych ludzi o podobnych preferencjach żywieniowych i stopniu tolerowania glutenu, czyli mieszaniny dwóch białek zawartych w nasionach zbóż. Dzieje się tak, dlatego że niekorzystna reakcja na gluten ma u różnych osób różne nasilenie. Dlatego też dyskomfort po jego spożyciu może mieć różne nasilenie.

Do objawów nietolerancji glutenu należą:

  • uczucie pełności,

  • wzdęcia i bóle brzucha,

  • burczenie w jelitach,

  • zaparcia lub biegunki.

Objawy mogą pojawiać się także poza jelitami i należy do nich występowanie aft w jamie ustnej. Nietolerancji glutenu przypisuje się także pogorszenie kondycji stawów i ogólnego samopoczucia.

Osoby cierpiące na celiaklię powinny bezwzględnie usunąć gluten z diety. Jednak niekonsultowane ze specjalistą, drastyczne zmiany w diecie są niewskazane. Jeśli już podążamy za popularną, żywieniową modą i chcemy zrobić eksperyment na własnym ciele, zaleca się zawsze konsultować to z ekspertem żywienia.

Samodzielnie wykluczony gluten może nieść za sobą przykre konsekwencje. Wiąże się to tym samym z odstawieniem pełnoziarnistego pieczywa, które jest źródłem niezbędnego błonnika i mikroelementów jak cynk czy magnez. Może to paradoksalnie pogorszyć nasze trawienie, gdyż błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit, a nasiona zbóż zawierają skrobię oporną, której potrzebują bakterie w jelicie grubym.

Dlatego też, jeśli wyrzucamy coś z diety, powinniśmy kontaktować się ze specjalistą-dietetykiem, który pomoże nam uniknąć braków w sposobie żywienia.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze