3 z 6Witaminy A, C i D
Jednym z czynników sprzyjających niszczeniu wspomnianych telomerów, a więc i powstawaniu zmarszczek, jest stres oksydacyjny, czyli stan, w którym w organizmie dochodzi do zaburzenia równowagi między wolnymi rodnikami a zwalczającymi je dobroczynnymi antyoksydantami. Należy wówczas uzupełnić niedobory przeciwutleniaczy, do których zaliczamy m. in. witaminy: A, C i D.
Witamina A, czyli retinol, neutralizuje tzw. niestabilne cząsteczki tlenu, do których należą wolne rodniki. Do najlepszych jej źródeł zaliczamy wołowinę, drób, a także owoce i warzywa w jasnych kolorach, przede wszystkim morele, pomarańcze, marchew i pomidory. Wystarczy sięgać po nie dwa razy dziennie, by nie dopuścić do ich niedoboru.
Witamina C obecna w cytrusach czy natce pietruszki jest niezbędna dla prawidłowej syntezy kolagenu zapewniającego skórze elastyczność. Witamina D przedłuża natomiast żywotność telomerów. Występuje w produktach mlecznych i zbożowych oraz w rybach morskich.
Silne właściwości przeciwutleniające mają także polifenole, które można znaleźć m. in. w zielonej i białej herbacie, winogronach czy ziarnach kakaowca.