Trwa ładowanie...

Masło shea – właściwości, zastosowanie, cena

Masło shea to jeden z najpopularniejszych olejów roślinnych. Wykorzystywany jest jako składnik kosmetyków lub preparatów do pielęgnacji. Czym jest masło shea i jakie ma właściwości?

Zobacz film: "Zamienniki masła. Oto produkty pełne witamin"

spis treści

1. Masło shea – czym jest?

Masło shea powstaje w wyniku przetwarzania nasion afrykańskiego drzewa masłosza. Masłosz rośnie w Afryce Zachodniej oraz centralnej części kontynentu. Jest drzewem żyjącym do 300 lat. Pierwsze owoce masłosza wykorzystywane do produkcji masła shea są zbierane dopiero po około 40 latach. Wysokość drzewa sięga od 15 do 20 metrów.

Jego owoce wyglądem mogą przypominać jagody. Zawartość owoców jest najcenniejsza. To w nich znajdują się zasobne w tłuszcze nasiona. Do wytworzenia kilograma masła shea potrzeba 15 kg nasion.

Masło shea wykorzystywane jest nie tylko w kosmetyce, ale również gastronomii, jako olej do smażenia. Można je kupić w postaci rafinowanej lub nierafinowanej. Warto wybrać masło shea nierafinowane, gdyż proces rafinacji pozbawia je wielu witamin, składników odżywczych i antyoksydantów.

2. Masło shea – właściwości

Oprócz tego, że masło shea wykorzystywane jest jako dodatek do wielu dań, świetnie sprawdza się jako kosmetyk. Jest źródłem witamin A, E i F, które chronią przed wolnymi rodnikami, opóźniają starzenie się skóry oraz rozluźniają mięśnie. Tłusta konsystencja masła shea chroni przed mrozem i wiatrem. Dodatkowo zawarte w nim substancje łagodzą podrażnienia i poprawiają elastyczność skóry.

3. Masło shea – zastosowanie

Masło shea jest składnikiem balsamów do ciała, kremów do twarzy, emulsji i olejków do masażu. Ze względu na właściwości wzmacniające włosy, wykorzystuje się je w szamponach, odżywkach i maseczkach. Masło shea można spotkać również w żelach i mydłach nawilżających.

Niektóre pomadki lub balsamy łagodzące oparzenia słoneczne mają w składzie masło shea. Co ciekawe używa się go nawet do produkcji wyrobów czekoladowych. Od kilku lat służy do celów energetycznych jako biomasa.

4. Masło shea – cena

Masło shea nierafinowane można nabyć już za kilka złotych. Nieco trudniejsze w nabyciu jest masło she rafinowane. Dodatkowo sprzedawane jest w większych porcjach. Za kilogram rafinowanego masła shea trzeba zapłacić około 29 zł.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.