Trwa ładowanie...

Masło shea – właściwości, zastosowanie, cena. Masło shea dla pięknej skóry

Masło shea to jeden z najpopularniejszych olejów roślinnych. Wykorzystywany jest jako składnik kosmetyków lub preparatów do pielęgnacji. Produkty pielęgnacyjne zawierające masło shea charakteryzują się niezwykle delikatną, aksamitną konsystencją. Po zastosowaniu ich nasza skóra staje się jedwabiście gładka i miękka. Masło shea polecane jest osobom, które borykają się z problemem przesuszonej skóry, ponieważ działa nawilżająco, łagodzi podrażnienia i poprawia elastyczność naskórka. W składzie produktu znajdziemy witaminę A, witaminę E, witaminę F, ale również nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne stosowanie produktu kosmetycznego sprawia, że nasza skóra staje się aksamitna jak skóra dziecka. Co jeszcze warto wiedzieć na ten temat? Ile kosztuje masło shea?

spis treści

1. Co to jest masło shea?

Masło shea powstaje w wyniku przetwarzania nasion afrykańskiego drzewa masłowego, nazywanego także Masłoszem Parka (łac. Vitellaria paradoxa). Roślina ta rośnie w Afryce Zachodniej oraz centralnej części kontynentu. Jest drzewem żyjącym do 300 lat. Pierwsze owoce masłosza wykorzystywane do produkcji masła shea są zbierane dopiero po około 40 latach. Wysokość drzewa sięga od 15 do 20 metrów. Jego owoce wyglądem mogą przypominać jagody. Zawartość owoców jest najcenniejsza. To w nich znajdują się zasobne w tłuszcze nasiona.

Zobacz film: "Zamienniki masła. Oto produkty pełne witamin"

Produkt pochodzący z rośliny Vitellaria paradoxa pozyskiwany jest za pomocą mechanicznego wytłaczania, ekstrakcji, a także bardzo często rafinacji nasion. W ten sposób laboratoria uzyskują produkt o podobnej konsystencji do masła.

Masło shea wykorzystywane jest nie tylko w kosmetyce, ale również gastronomii np. w formie oleju do smażenia. Może służyć nam jako produkt spożywczy lub jako produkt do pielęgnacji twarzy, ciała lub włosów. Balsamy do ciała z dodatkiem masła shea są wskazane w przypadku osób, których skóra jest bardzo sucha, szorstka, popękana i narażona na działanie słońca. Sucha skóra posmarowana tym specyfikiem będzie chroniona przed działaniem preparatów higienicznych, które stosujesz na co dzień.

Na rynku dostępne są masła shea w postaci rafinowanej lub nierafinowanej. Warto wybrać masło shea nierafinowane, gdyż proces rafinacji pozbawia je wielu witamin, składników odżywczych i antyoksydantów. Do wytworzenia jednego kilograma tego niezwykle skutecznego, ale i delikatnego kosmetyku potrzeba aż piętnastu kilogramów nasion afrykańskiego drzewa masłowego.

2. Właściwości masła shea

Właściwości masła shea znane są nie od dziś. Produkt pozyskiwany z nasion afrykańskiego drzewa masłowego wykorzystywany jest jako dodatek do wielu dań, ale również świetnie sprawdza się jako kosmetyk. Wielu z nas bagatelizuje kwestię pielęgnacji skóry, bagatelizując fakt, że nasze ciało ciągle wystawiane jest na działanie czynników zewnętrznych, takich jak mróz, woda oraz słońce. Wszystkie te czynniki mogą doprowadzić do wysuszenia, a także odwodnienia naskórka. Stosowanie masła shea wykazuje działanie ochronne. Pozostawia ono na powierzchni skóry warstwę ochronną, która ogranicza proces utraty wody z głębi skóry.

Jest źródłem nasyconych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, E i F, które chronią przed wolnymi rodnikami, opóźniają starzenie się skóry oraz rozluźniają mięśnie. Tłusta konsystencja masła shea, która chroni przed mrozem i wiatrem posiasa w swoim składzie nienasycony kwas oleinowy, a także nasycony kwas stearynowy. Zawarte w maśle substancje łagodzą podrażnienia i poprawiają elastyczność skóry. W składzie produktu znajdziemy naturalne filtry ochronne.

Substancja pozyskiwana w wyniku przetwarzania nasion afrykańskiego drzewa masłowego jest popularnym składnikiem produktów pielęgnacyjnych nie bez powodu. Warto mieć na uwadze, że posiada ona działanie stabilizujące, co w emulsjach jest niezwykle istotne. Silnie nawilża, ujędrnia i uelastycznia naszą skórę, przeciwdziała podrażnieniom.

3. Zastosowanie masła shea

Masło shea jest składnikiem balsamów do ciała, kremów do twarzy, emulsji i olejków do masażu. Ze względu na właściwości wzmacniające włosy, wykorzystuje się je w szamponach, odżywkach i maseczkach. Substancja ta ułatwia rozczesywanie włosów i sprawia, że są one wyjątkowo miękkie,

Masło shea można spotkać również w żelach i mydłach nawilżających. Niektóre pomadki lub balsamy łagodzące oparzenia słoneczne mają w składzie masło shea. Co ciekawe używa się go nawet do produkcji wyrobów czekoladowych. Od kilku lat służy do celów energetycznych jako biomasa.

4. Jak stosować kosmetyki z masłem shea?

Regularne stosowanie kosmetyków z dodatkiem masła shea, a co za tym idzie witaminy A, witaminy E oraz witaminy F sprawia, że nasza skóra jest niezwykle gładka i elastyczna. Niezwykle korzystne działanie na nasze ciało ma balsam bazujący na maśle shea. Doskonale sprawdza się w przypadku skór problematycznych, przesuszonych, odwodnionych, szorstkich. Jak go aplikować?

Kosmetyk nakładaj na obszar całego ciała. Wykorzystaj w tym celu kilka kropli balsamu i wcieraj je w powierzchnię skóry. Możesz dodatkowo za jego pomocą wykonać masaż rąk, nóg, pleców i brzucha. Preparaty z dodatkiem masła shea możesz również wcierać w obrębie wyjątkowo suchych partii ciała, takich jak kolana, łokcie oraz pięty. Za pomoca masła shea możesz również wykonać maskę na ciało. W tym celu nałóż je grubszą warstwą na całą powierzchnię skóry na okres kilkunastu minut. Po tym czasie wmasuj pozostałości masła.

5. Cena

Masło shea nierafinowane można nabyć już za kilka złotych. Nieco trudniejsze w nabyciu jest masło she rafinowane. Dodatkowo sprzedawane jest w większych porcjach. Za kilogram rafinowanego masła shea trzeba zapłacić około 29 zł.

Masło shea to popularny składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry
Masło shea to popularny składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry (123RF)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.