Trwa ładowanie...

Olej żywokostowy – właściwości, działanie i zastosowanie

Olej żywokostowy to macerat olejowy otrzymywany z korzenia żywokostu lekarskiego. Za jego właściwości odpowiada duża zawartość śluzów roślinnych, alantoiny oraz garbników. To dzięki nim olej łagodzi bóle mięśni, stawów i ścięgien, ale i intensywnie pielęgnuje skórę suchą, dojrzałą i atopową. Stosuje się go wyłącznie zewnętrznie. Co warto wiedzieć?

Zobacz film: "Jak alkohol wpływa na żołądek?"

spis treści

1. Co to jest olej żywokostowy?

Olej żywokostowy jest produktem, który stosuje się zarówno w kosmetyce, jak i lecznictwie. Pozyskuje się poprzez macerowanie korzenia żywokostu lekarskiego w oleju.

Żywokost lekarski (Symphytum officinale), zwyczajowo nazywany także kosztywałem, to wieloletnia roślina zielarska z rodziny ogórecznikowatych. Jest znana w niemal całej Europie, Azji i w Ameryce Północnej.

W Polsce jest rośliną pospolitą. Można go znaleźć na brzegach rzek, łąkach, trawnikach, nieużytkach, a także w rowach i przy zabudowaniach. Żywokost lekarski ma wzniesioną i rozgałęzioną łodygę, duże i zaostrzone liście oraz drobne kwiaty, które zwisają z łodyg.

Kwiaty mają charakterystyczny intensywnie fioletowy, kolor i przypominają dzwoneczki. Bylina kwitnie od maja do czerwca. Lecznicze działanie przypisuje się korzeniowi żywokostu. To właśnie z niego przygotowywane są maści i nalewki. Za jego właściwości odpowiada duża zawartość śluzów roślinnych, alantoiny oraz garbników.

2. Zastosowanie oleju z żywokostu

Niegdyś żywokost był wykorzystywany w medycynie ludowej do łagodzenia stanów zapalnych, obrzęków, reumatyzmu oraz przeciwbólowo podczas leczenia złamań, skręceń i różnych dolegliwości ze strony układu kostnego. Ma to związek z tym, że duża zawartości alantoiny wpływa na rozrost oraz naprawę tkanki kostnej.

Ponieważ żywokost jest bogaty w śluzy, stosowano go również wewnętrznie na podrażniony żołądek i kłopoty z jelitami. Dziś wyciągów z korzenia żywokostu nie zażywa się doustnie, ponieważ w takiej postaci jest on szkodliwy. Można go stosować zewnętrznie, również rozcieńczając go innymi olejami lub z kremem czy maścią.

Olej z żywokostu ma lekko rozgrzewające, przeciwbólowe i łagodzące, ściągające, przeciwzapalne, antybakteryjne i regenerujące. Wspiera regenerację tkanki kostnej. Należy go stosować kilka razy dziennie i miejscowo, wcierając niewielka ilość oleju na obrzękniętą, dotkniętą stanem zapalnym część ciała.

Ważne jest, by pamiętać, że można go stosować wyłącznie na nienaruszoną skórę. Jak działa olej z żywokostu? Okazuje się, że:

  • łagodzi bóle mięśni, stawów i ścięgien,
  • tonuje bóle reumatyczne, ból kręgosłupa i rwę kulszową,
  • wspomaga regenerację po złamaniach, zwichnięciach czy skręceniach,
  • przyspiesza gojenie siniaków,
  • łagodzi stłuczenia,
  • redukuje zaczerwieniania i opuchliznę.

Zobacz także:

3. Olej żywokostowy na twarz i ciało

Olej z żywokostu można stosować także na twarz. Tak zwane olejowanie twarzy szybko przynosi rezultaty: uczucie nawilżenia oraz wrażenie jej wzmocnienia i spłycenia zmarszczek. Dzięki olejowi, ale i kosmetyków, które go zawierają, skóra jest bardziej nawilżona, napięta i promienna, a efekty starzenia się mniej widoczne.

Olej żywokostowy sprawdza się w pielęgnacji skóry dojrzałej, szarej, suchej, a także atopowej. Olej żywokostowy warto wykorzystać do masażu ciała, głównie ze względu na jego działanie antycellulitowe.

Macerat olejowy z żywokostu nie tylko pomaga zwalczać skórkę pomarańczową, ale również ujędrnia i zmiękcza skórę całego ciała. Z oleju z żywokostu przygotuje się również wcierki do skóry głowy. Zawarte w nim garbniki nie tylko łagodzą stany zapalne, ale również eliminują wywołujące je patogeny: bakterie i grzyby.

Olej żywokostowy często jest składnikiem kosmetyków pielęgnacyjnych, takich jak krem czy serum do twarzy, które redukują zmarszczki i pobudzają mikrocyrkulację skóry. Zawierają go również balsamy antycellulitisowe do ciała. Na rynku dostępny jest również olej w czystej formie.

4. Gdzie kupić olej żywokostowy?

Gotowy olej żywokostowy (także olej żywokostowy z gojnikiem, który wzmacnia jego właściwości antybakteryjne) jest dostępny w sklepach zielarskich i z kosmetykami naturalnymi. Można również zrobić go samodzielnie.

W tym celu korzeń żywokostu wystarczy zalać dowolnym olejem rafinowanym i zamknąć go na 2 tygodnie w słoiku. Następnie trzeba odsączyć olej. Spożywanie oleju z żywokostu jest niewskazane.

Cena gotowego oleju żywokostowego jest uzależniona głównie od pojemności opakowania i waha się w przedziale od kilku złotych do około 30 złotych. Bardzo często olej żywokostowy jest sprzedawany z takimi składnikami jak: gojnik, podagrycznik oraz boswellia. Najpopularniejszy jest olej żywokostowy z gojnikiem, nazywanym szałwią libańską, herbatą górską, grecką czy kreteńską.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.