Sokowirówka czy wyciskarka? Przepisy na soki, które poprawią pracę jelit
Soki owocowe i warzywne pozytywnie wpływają na pracę jelit, regulując ich perystaltykę i poprawiają samopoczucie. Najlepsze soki uzyskamy w domu ze świeżych produktów, a pomogą nam w tym wyciskarki i sokowirówki.
1. Jakie soki warto pić?
Jeżeli chcemy mieć stuprocentową pewność co do składu soku, dobrym wyjściem będzie przygotowywanie soków domowych. Niezwykłe walory smakowe świeżego soku to jedna kwestia, drugą natomiast jest korzystne działanie na organizm, w tym układ trawienny. Soki dostarczają dużo witamin, a wiele z nich wyjątkowo korzystnie wpływa na pracę jelit. Między innymi dlatego warto posiadać w swojej kuchni wyciskarkę do soków albo sokowirówkę.
Świetną opcję stanowią soki owocowo-warzywne – warto łączyć kilka różnych produktów, dzięki czemu uzyskamy niepowtarzalny smak, a do tego dostarczymy organizmowi prawdziwą bombę witaminową. Jeżeli nie przepadamy za takimi połączeniami, możemy przygotowywać oddzielnie klasyczne soki owocowe i soki warzywne. Na poprawę pracy jelit korzystnie oddziałują soki takie jak:
- sok z buraka – działa korzystnie nie tylko na jelita, ale również na wątrobę, a do tego stymuluje produkcję czerwonych krwinek i pomaga zwalczać anemię;
- sok ze szpinaku – przyspiesza regenerację jelit, działa korzystnie w zaparciach;
- sok ze szczawiu – korzystnie oddziałuje na błonę śluzową jelit, a dzięki wit. C wzmacnia odporność;
- sok z zielonej papryki – łagodzi kolki jelitowe i skurcze, zapobiega powstawaniu nadmiaru gazów, a do tego ma korzystny wpływ na paznokcie i włosy;
- sok z jabłek – wspomaga trawienie, obniża cholesterol, działa na organizm detoksykacyjnie;
- sok z pomarańczy – działa korzystnie na pracę jelit oraz żołądka, poprawia przemianę materii, działa też antyoksydacyjnie;
- sok z natki pietruszki – wspomaga trawienie, działa korzystnie na cały organizm dzięki witaminom i składnikom mineralnym jak witaminy A, C, kwas foliowy, żelazo, wapń, potas i magnez.
2. Przepisy na soki – wyciskarka do soków
Wyciskarki do soku pozwalają na uzyskanie soku z owoców i warzyw liściastych, zachowując znaczną większość najważniejszych składników odżywczych. Gwarantuje to sposób działania oparty na wolnoobrotowym miażdżeniu masy owocowej lub warzywnej. Oznacza to również, że otrzymany sok będzie gęsty i mętny, ale na powierzchni powstanie najwyżej minimalna warstwa piany. Do soku z wyciskarki może być trudno przekonać dzieci, które wolą klarowne płyny, a grudki miąższu im przeszkadzają.
Dzięki wyciskarce do soku przygotujemy różnorodne soki owocowo-warzywne. Świetną propozycją dla osób pragnących oczyścić jelito grube będzie sok z jabłek, pomarańczy i szpinaku. Niezwykle wartościowym dodatkiem do soków będzie natka pietruszki – warto połączyć ją z grejpfrutem i cytryną czy też selerem naciowym, pomarańczą, miętą i imbirem. Bardzo dobre połączenie stanowi sok z pomidora i szpinaku. Warto też sięgać po liście jarmużu i wyciśnięty z nich gorzki sok łączyć z ogórkiem, jabłkiem, ananasem czy cytryną, żeby poprawić smak.
Sokowirówki, wyciskarki i wszystko inne, co niezbędne do Twojej kuchni znajdziesz już teraz na WP radarOkazji.
Wyciskarka do cytrusów to dobry wybór, jeśli jesteśmy miłośnikami soku pomarańczowego lub stanowi on ulubiony napój naszych dzieci. To urządzenie wyspecjalizowane w wyciskaniu soku z owoców cytrusowych, przez co jego funkcjonalność ogranicza się do pomarańczy, cytryn czy mandarynek, ale jest też mniejsze i bardziej poręczne od dużych sokowirówek i wyciskarek.
3. Przepisy na soki – sokowirówka
Sokowirówki sprawdzą się do pozyskiwania soku z twardych warzyw, a także większości owoców. Niestety sok starty przez sokowirówkę traci w tym procesie część witamin i minerałów, jednak to właśnie do tego soku łatwiej przekonać dzieci, głównie ze względu na jego wygląd. Po klarowny sok powinna o wiele chętniej sięgnąć większość niejadków, których ciężko przekonać do jedzenia warzyw i owoców. Pewnym minusem może być powstająca na powierzchni soku piana, jednak można ją w prosty sposób zebrać łyżeczką.
Zaletą sokowirówek jest ich cena oraz szybka praca – wyciskarka to zazwyczaj większa inwestycja, a wyciskanie soku zajmuje nieco więcej czasu. Z drugiej strony mycie sokowirówki jest czasochłonne, a w czasie działania pracuje ona dość głośno. Sokowirówki wolnoobrotowe mają przewagę nad tradycyjnymi, ponieważ wyciskają sok dokładniej i podczas uruchomienia nie wytwarzają dużego hałasu.
Jakie soki dobre na trawienie pozyskamy dzięki sokowirówce? Przede wszystkim sok z buraka, który działa oczyszczająco, zapobiega anemii i obniża cholesterol. Bardzo popularne jest łączenie soku z buraka z sokiem marchwiowym – walory smakowe tego zestawienia są niezaprzeczalną zaletą. Warto też spróbować soku z jabłka i marchwi, cukinii i ogórka z dodatkiem korzenia pietruszki, jak również różnych soków owocowych. Możemy łączyć banana z jabłkami, kiwi czy truskawkami, a do tego wyciskać sok z cytrusów. Pamiętajmy, żeby gotowy sok pić od razu po wyciśnięciu, gdy jest świeży i najsmaczniejszy.