2 z 7Co to jest skwalen?
Skwalen to nienasycony węglowodór. Należy do grupy lipidów, choć z tłuszczem ma niewiele wspólnego. Ma postać płynu o żółtym zabarwieniu i delikatnym zapachu.
Słowo "skwalen" pochodzi od łacińskiej nazwy jednego z gatunków rekina (Squalus, czyli koleń). Substancję tę odkryto w 1906 r., czego dokonali japońscy naukowcy zajmujący się badaniem rekinów. Okazało się, że wątroba tych drapieżnych ryb jest bardzo bogata w skwalen. To dzięki niemu właśnie mogą one żyć w szczególnych warunkach: z dala od światła słonecznego, w niskiej temperaturze i przy małej zawartości tlenu.
Ludzka skóra również obfituje w skwalen. Stanowi on element płaszcza lipidowego. To on właśnie chroni nas przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, zwłaszcza przed promieniowaniem UV. Niestety, wraz z wiekiem ilość skwalenu w skórze znacząco się obniża.
Przeczytaj również: Produkty, które mogą sprzyjać rozwojowi alzheimera