Trwa ładowanie...

Mydło potasowe – skład, właściwości i zastosowanie szarego mydła

Mydło potasowe, znane od pokoleń jako szare mydło, jest mieszaniną soli potasowych kwasów tłuszczowych w wodzie. Wytwarza się je na bazie czterech składników i używa do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. To także uniwersalny i praktyczny środek czyszczący w domu i ogrodzie. Co warto o nim wiedzieć?

Zobacz film: "10 urodowych trików, które musisz znać"

spis treści

1. Co to jest mydło potasowe?

Mydło potasowe jest mieszaniną soli potasowych kwasów tłuszczowych, a także gliceryny, chlorku sodu i innych substancji. Zawartość kwasów tłuszczowych powinna wynosić nie mniej niż 40% (m/m).

Warto wiedzieć, że nie każde szare mydło jest mydłem potasowym. Wiele produktów produkuje się na bazie sodu. Kluczowy jest nie wygląd mydła, a jego skład. Na etykiecie prawdziwego szarego mydła powinno znaleźć się określenie Potassium palmate (a nie Sodium palmate).

2. Właściwości mydła potasowego

Mydło potasowe jest zasadową mazistą, jasnożółtą, żółtobrunatną bądź brunatną masą. Jego pH wynosi około 7-8. Ma charakterystyczny zapach i konsystencję: miękką i przeświecającą, przypominającą galaretkę. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i etanolu.

Produkt posiada właściwości myjące, odkażające, odtłuszczające, wysuszające oraz rozmiękczające skórę. Bardzo ważne jest, by przechowywać je w miejscu suchym i temperaturze pokojowej, koniecznie w szczelnie zamkniętych opakowaniach (z uwagi na higroskopijność).

Ponieważ mydło nie zawiera sztucznych barwników czy środków konserwujących, jest prawie bezwonne i nie powoduje żadnych podrażnień skóry. To produkt przyjazny dla skóry i środowiska.

Zobacz także:

3. Zastosowanie mydła potasowego

Mydło potasowe znajduje szerokie zastosowanie, zwłaszcza w kosmetyce i pielęgnacji. Ponieważ ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, pomaga walczyć ze zmianami trądzikowymi, niedoskonałościami oraz nawracającymi stanami zapalnymi skóry, jak również z nadmiarem sebum wydzielanego przez skórę.

Mydło nie tylko oczyszcza skórę, ale i łagodzi podrażnienia, a także zmniejsza ryzyko rozprzestrzeniania się ognisk zapalnych. Przyspiesza gojenie się ran, blizn czy też obrzęków. Może być uzupełnieniem kuracji regenerującej skórę.

Co ważne, ponieważ mydło potasowe jest delikatne i hipoalergiczne, może być używane przez osoby, które nie mogą używać przypadkowego mydła, zawierającego sztuczne składniki.

Produkt może być stosowany nie tylko do mycia twarzy, ale również ciała czy włosów. Stosowanie mydła potasowego do oczyszczania skóry głowy pozytywnie wpływa na gospodarkę łojotokową. Ponadto, choć szare mydło nie pielęgnuje włosów, to otwiera ich łuski.

Oznacza to, że nakładane na nie maski czy odżywki mogą działać bardziej efektywnie. Ale to nie wszystko. Okazuje się, że mydło potasowe może być nie tylko skutecznym środkiem czystości, ale także praktycznym środkiem pielęgnacyjnym w domu i ogrodzie.

Warto wykorzystywać je do usuwania plam, prania odzieży, tapicerek meblowych czy dywanów. Sprawdzi się także podczas czyszczenie podłóg oraz ścian czy oczyszczania szczotek, pędzli do makijażu bądź grzebieni do włosów.

Co interesujące roztwór szarego mydła i wody zwalcza mszyce, przędziorki czy wełniaki, bakterie i grzyby na roślinach domowych i ogrodowych. Mydło potasowe stanowi też składnik preparatów aptecznych, w tym między innymi maści Wilkinsona czy spirytusu mydlanego.

Szare mydło potasowe w kostce można zakupić w aptekach, mydlarniach i drogeriach, a potasowe mydło ogrodnicze także w sklepach ogrodniczych. Mydło potasowe w płynie jest spotykane rzadziej. Cena tradycyjnego mydła w kostce wynosi od 5 do 10 zł za 100 g.

4. Jak zrobić mydło potasowe?

Mydło potasowe, jak i preparat z tradycyjnego mydła szarego można zrobić też samodzielnie w warunkach domowych. Do produkcji mydła potasowego niezbędny jest:

  • olej lniany z pierwszego tłoczenia,
  • wodorotlenek potasu,
  • etanol 96%,
  • woda oczyszczona.

Jak zrobić mydło potasowe?

Wodorotlenek potasu należy rozpuścić w wodzie i wymieszać z olejem. Kolejnym krokiem jest dodanie etanolu. Następnie miksturę miesza się w temperaturze 70–75 °C, aż do zakończenia zmydlenia. Mieszaninę uzupełnia się wodą lub odparowuje, do uzyskania pożądanego rezultatu.

Decydując się na domową produkcję mydła potasowego warto pamiętać o dwóch kwestiach. Po pierwsze choć receptura nie jest skomplikowana, jej realizacja wymaga nieco cierpliwości.

Po drugie trzeba mieć na uwadze, że najlepsze mydła potasowe nie posiadają w swoim składzie żadnych dodatków. Ulepszone wersje nie są tak skuteczne, jak produkty posiadające prosty, a zarazem sprawdzony skład.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.