Trwa ładowanie...

Nadużywanie tłuszczu w diecie prowadzi do miażdżycy. Jak ograniczyć olej w kuchni?

Chcesz ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu? Pomoże zmiana niezdrowych nawyków i przyzwyczajeń a proces ten dodatkowo ułatwi zakup odpowiedniego sprzętu AGD. Podpowiadamy, jak gotować beztłuszczowo i zatroszczyć się o zdrowie na etapie obróbki termicznej potraw.

Zobacz film: "Masz problemy z żołądkiem? Gotuj na parze"

spis treści

1. Dlaczego warto ograniczyć olej w kuchni?

Tłuszcze są istotne w naszej diecie, jednak nieprzemyślana dieta może prowadzić do przekraczania naszego dziennego zapotrzebowania na tłuszcz. Jeśli nie przywiązujemy zbyt dużej wagi do tego, co jemy, bo sięgamy głównie po dania, które nam smakują, możemy sobie zaszkodzić na dłuższą metę. Gdy w naczyniach krwionośnych przez lata odkłada się zły cholesterol, prawdopodobieństwo rozwinięcia się miażdżycy wzrasta. Właśnie dlatego powinniśmy walczyć ze złymi przyzwyczajeniami i kierować się wskazaniami dietetyków dotyczącymi diety beztłuszczowej.

2. Smażenie bez tłuszczu

Całkowita zmiana diety nie jest czymś, co można w prosty sposób zrobić z dnia na dzień. Nie znaczy to, że nie warto próbować, a można to robić krok po kroku. Warto zacząć od smażenia beztłuszczowego. Zdrowsze dania mięsne zjemy, jeśli zamiast na patelni przygotujemy je na grillu elektrycznym, a do tego skorzystamy z niego przez cały rok, niezależnie od pogody.

Jeśli w naszym menu często pojawiają się frytki, to dobrze wiemy, jak tłuste jest to danie, a już w szczególności, gdy smażymy je na głębokim oleju. Nie musimy jednak rezygnować z tego dodatku do potraw, jeśli przyrządzimy go we frytownicy beztłuszczowej. Główną zaletą frytownicy jest sposób działania oparty na wykorzystaniu gorącego powietrza, dzięki czemu frytki pieką się podobnie jak w piekarniku konwekcyjnym. Do ich przygotowania nie użyjemy ani kropli oleju.

Frytownice i inne sprzęty kuchenne jeszcze nigdy nie były tak tanie. Ustrzel ofertę dla siebie na WP radarOkazji.

3. Gotowanie na parze

Tradycyjna kuchnia nie obejdzie się bez smażenia, które jest jednak tłuste i niezbyt zdrowe. Dlatego często poleca się osobom o podwyższonym cholesterolu jedzenie potraw grillowanych oraz gotowanych na parze. Gotowanie na parze poleca się dlatego, że umożliwia ono przygotowanie produktów bez dodatku tłuszczu i soli. Dodatkowo warzywa gotowane na parze nie tracą witamin, co ma miejsce w procesie tradycyjnego gotowania.

Do gotowania na parze posłuży nam parowar lub kombiwar, który dodatkowo oferuje sporo innych funkcji, w tym grillowanie. Kombiwary mogą wykorzystywać grzałkę elektryczną, ale na rynku znajdziemy też wydajne i oszczędne kombiwary halogenowe. Co przygotujemy na parze? W pierwszej kolejności do głowy przychodzą warzywa, ale ta technika gotowania sprawdzi się też podczas przygotowywania ryb i niektórych mięs, w tym drobiu i cielęciny. To świetny sposób na przygotowanie całego dania obiadowego, również mięsnego, bez dodatku tłuszczu.

Ciekawym urządzeniem do przygotowywania beztłuszczowej żywności jest ryżowar, który idealnie nadaje się do gotowania ryżu, ale w praktyce sprawdzi się też jako parowar do ryb i warzyw. W ryżowarze ugotujemy również kasze i zupy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.