Witamina H (biotyna) - co to jest, właściwości, niedobór, gdzie występuje
Witamina H, nazywana także biotyną, jest organicznym związkiem chemicznym z grupy witamin B. Dlaczego warto dbać o odpowiedni poziom tej substancji? Ponieważ zapobiega ona wypadaniu włosów, łupieżowi, przesuszeniu skóry. Witamina H bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, wpływa także na odporność organizmu. Co jeszcze warto wiedzieć?
1. Co to jest witamina H?
Witamina H, znana również jako biotyna lub witamina B7, to kwas organiczny zaliczany do witamin z grupy B. Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Została odkryta w latach dwudziestych ubiegłego wieku. Witamina H bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, kwasów tłuszczowych, metabolizmie białek, węglowodanów oraz aminokwasu z grupy egzogennych - leucyny.
2. Witamina H (biotyna) – właściwości
Witamina H pełni w ludzkim ciele szereg ważnych funkcji. Wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego oraz odpornościowego. Dba również o prawidłowe funkcjonowanie szpiku kostnego, czerwonych krwinek czy gruczołów potowych.
Odpowiada za proces przemiany glukozy w wątrobie, a także odpowiada za utrzymanie jej odpowiedniego poziomu w organizmie. Odpowiednie stężenie witaminy H w ciele zapobiega wypadaniu włosów, łupieżowi, łamliwości paznokci, niedokrwistości. Substancja wpływa również na rozwój umysłowy i fizyczny. Niedobór biotyny może skutkować nadmiernym zmęczeniem i wahaniami nastroju.
3. Witamina H – gdzie występuje?
Biotyna w jedzeniu występuje dosyć powszechnie. Znajdziemy ją między innymi w mleku, podrobach, ale również w produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego. Źródła biotyny to przede wszystkim rośliny strączkowe, żółtka jaj, drożdże piwne, kalafiory, orzechy włoskie, orzeszki ziemne.
Gdzie występuje witamina B7, zwana również witaminą H lub biotyną? W takich produktach jak sardynki, szynka, kraby, migdały, marchew, pomidory, soja, grzyby czy chudy ser. Warto wspomnieć, że witamina H występuje też w mące sojowej, ryżowej oraz pełnoziarnistej.
4. Niedobory biotyny, czyli witaminy H
Niedobór biotyny, czyli witaminy H nie jest zjawiskiem częstym, o ile przestrzegamy zasad zdrowej, zbilansowanej diety. Jeśli jednak w organizmie występuje zbyt mała ilość witaminy H, mogą pojawić się następujące objawy:
- wypadanie włosów i rzęs,
- łamliwość paznokci,
- przesuszenie skóry,
- stany zapalne spojówek,
- przedwczesne siwienie włosów,
- nadmierne zmęczenie i senność,
- problemy z koncentracją,
- wahania nastroju,
- podwyższony poziom cholesterolu w organizmie,
- nudności i wymioty,
- niedokrwistość,
- zmniejszony apetyt,
- łupież,
- rumień skórny,
- zanik brodawek języka.
Na niedobór witaminy H narażone są osoby z zaburzeniami trawienia lub wchłaniania. Objawy niedoboru biotyny mogą pojawić się również u pacjentów dializowanych, osób uzależnionych od alkoholu, osób stosujących sterydy, insulinę, antybiotyki bądź leki przeciwdrgawkowe. Obniżony poziom substancji może wiązać się również z chorobą Leinera.
5. Nadmiar biotyny w organizmie
Gdy poziom witaminy H w organizmie jest za wysoki, nadmiar substancji wydalany jest wraz z moczem. W przypadku długotrwałego i nadmiernego stosowania tego produktu np. podczas regularnej suplementacji, mogą pojawić się pewne skutki uboczne biotyny takie jak:
- bóle brzucha,
- nudności,
- biegunki,
- wymioty.
6. Witamina H (biotyna) – dawkowanie
Nie istnieją restrykcyjne zalecenia, jeśli chodzi o dobowe spożycie witaminy H. Przyjmuje się, że zdrowa dorosła osoba powinna przyjmować każdego dnia około trzydziestu, maksymalnie stu mikrogramów biotyny. U pacjentów z niedoborami biotyny stosuje się nieco większe dawki, nawet jeden miligram witaminy H na dobę.