Trwa ładowanie...

Róża damasceńska – charakterystyka, właściwości, olejek różany, woda różana

Róża damasceńska rośnie w basenie Morza Śródziemnego. Jest znana od czasów starożytnych. Była częstą ozdobą przydomowych ogrodów. Jakie jest zastosowanie róży damasceńskiej?

Zobacz film: "Jadalne ozdoby. Róża z kapusty pekińskiej"

spis treści

1. Co to jest róża damasceńska?

Róża damasceńska jest rośliną bardzo powszechną w południowej i zachodniej Europie. Róża damasceńska jest pochodzenia mieszanego. Możemy wyróżnić dwa rodzaje róży damasceńskiej:

  • róża damasceńska letnia (połączenie róży francuskiej oraz róży fenickiej)
  • róża damasceńska jesienna (połączenie róży francuskiej, róży piżmowej oraz róży południowoazjatyckiej)

Róża damasceńska jest rośliną uprawną. Nie można jest spotkać dziko rosnącej. Główna zaleta róży damasceńskiej to jej intensywny zapach. Z róży damasceńsiej wytwarza się olejek różany oraz wodę różaną.

2. Płatki róży damasceńskiej

Płatki róży damasceńskiej zawierają karoten, witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę K. Płatki róży są także bogate w różnorodne składniki mineralne. Ze względu na swój skład róża damasceńska jest uważana za uniwersalny środek do pielęgnacji skóry.

3. Olejek różany

Olejek z płatków róży damasceńskiej ma szerokie zastosowanie w kosmetologii. Wytwarza się go z płatków róży damasceńskiej macerowanych w oleju ze słodkich migdałów.

Olejek z róży damasceńskiej jest polecany cerze dojrzałej i cerze wrażliwej. Olejek z róży damasceńskiej doskonale nawilża, wygładza oraz ujędrnia skórę. Olejek bardzo dobrze się wchłania i dobrze rozprowadza na skórze. Może być stosowany jako zamiennik kremu do twarzy.

Olejek z róży damasceńskiej można stosować także do masaży i refleksologii twarzy. Można stosować go także po opalaniu oraz w celu łagodzenia podrażnień spowodowanych wiatrem lub mrozem.

Ze wzgledu na swój skład róża damasceńska często jest wykorzystywana jako środek leczniczy. Olejek z płatków róży doskonale nawilża skórę. Nadaje się także do pielęgnacji skóry z Atopowym Zapaleniem Skóry.

Olejek z róży damasceńskiej najlepiej stosować na mokrą skórę. Dobrze współpracuje z hydrolatami kwiatowymi. Najlepiej stosować olejek z róży damasceńskiej 1 raz dziennie.

4. Woda różana

Woda różana jest produktem ubocznym powstałym w procesie wytwarzania olejku różanego. Stosuje się ją w kuchni azjatyckiej. Stosuje się ją do sporządzania potraw, napojów oraz słodyczy. Ma także zastosowanie w kosmetologii. Woda różana bardzo często jest stosowana jako tonik do skóry. Woda różana jest stosowana także do kąpieli. Wykorzystuje się ją także do produkcji kosmetyków i perfum.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.