7 składników, którymi "nakarmisz włosy". Będą gęste i silne, przestaną wypadać
Nawet jeśli wydaje ci się, że odżywiasz się zdrowo i rzadko kiedy pozwalasz sobie na odstępstwa od zbilansowanej diety, to twoje włosy mogą być zupełnie innego zdania. Dowiedz się, jakich witamin oraz składników mineralnych naprawdę potrzebujesz.
1. Co "jedzą" włosy?
Na wzrost włosa wpływa wiele czynników. Należy pamiętać, że to jak rosną, jest kwestią indywidualną i zależną od danego obszaru ciała. Włosy zlokalizowane na głowie rosną przeciętnie 2,5 mm tygodniowa. Na cykl życia torebki włosowej wchodzą: faza wzrostu oraz odpoczynku.
- Na kondycję naszych włosów wpływa mnóstwo czynników, ale jeśli chodzi o witaminy, to bardzo istotny będzie odpowiedni poziom witaminy D3, B12, kwasu foliowego oraz biotyny, której niedobory są bardzo rzadkie. Jeśli chodzi o składniki mineralne, to włosy najbardziej potrzebują trzech - selenu, miedzi i cynku - mówi Jolanta Krzyżak, dyplomowana trycholożka i farmaceutka, udzielająca porad i wsparcia w temacie włosów na swoim Instagramie @trycholog_farmaceuta.
2. Rola B12 i kwasu foliowego
- Jeśli chodzi o witaminę B12 i kwas foliowy, to te witaminy są nam niezbędne do syntezy puryn, które są materiałem budulcowym dla naszego DNA, czyli dla każdej komórki naszego organizmy, w tym dla komórek naszego włosa - wyjaśnia ekspertka.
Witamina B12 stymuluje odnowę mieszków włosowych, hamuje wypadanie włosów i zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu. Niedobór kobalaminy może prowadzić do niedokrwistości i wypadania włosów. Co ciekawe, witamina B12 wpływa na zahamowanie procesu siwienia.
Potrzebują jej jednak nie tylko nasze włosy, ale cały organizm. To związek, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pokarmowego, bierze udział w procesach krwiotwórczych. Jest niezbędna do uzyskania aktywnej formy kwasu foliowego w naszym organizmie.
Do najlepszych źródeł tego cennego składnika zaliczamy spirulinę, drób, drożdże, ryby, podroby oraz mięso.
Z kolei kwas foliowy znajdziemy w jajach, wątróbce, serach dojrzewających, a także ciemnozielonych warzywach i nasionach roślin strączkowych. Dobrym dodatkiem do diety będą również orzechy, owoce cytrusowe, drożdże, pomidory oraz produkty zbożowe.
Jest on niezbędny dla naszych włosów, gdyż pobudza komórki macierzy włosa do wzrostu, przez co stymuluje powstawanie nowych, zdrowych, pięknie wyglądających kosmków.
Kwas foliowy uczestniczy również w tworzeniu czerwonych krwinek, które odpowiadają za transport składników odżywczych do mieszków włosowych. Podobnie jak witamina B12 wpływa na zachowanie naszego naturalnego koloru włosów. Kwas foliowy jest potrzebny do prawidłowego rozwoju płodu i zapobiega uszkodzeniu cewy nerwowej. Wpływa na prawidłową pracę żołądka, jelit, wątroby, a także mózgu i układu nerwowego.
3. Witamina B7
Kolejną witaminą, którą nasze włosy uwielbiają jest witamina B7, nazywana również witaminą H. Jak jednak podkreśla nasza ekspertka, jej niedobór występują wyjątkowo rzadko. Jest to witamina, która wspiera prawidłowy proces wzrostu włosów, a nawet przyspiesza jego tempo.
Co więcej, najważniejszy w jej budowie - atom siarki - jest niezbędny do syntezy kolagenu i keratyny, które odpowiadają m.in. za odpowiednią grubość włosów. Biotyna zapewnia włosom gęstość, sprężystość, a także blask, hamuje przetłuszczanie się włosów, zapobiega siwieniu oraz hamuje stany zapalne.
Świetnym źródłem witaminy B7 są grzyby, orzechy włoskie, wątróbka, mąka sojowa, jajka, kalafior, mięso drobiowe, a także zielony groszek, sardynki i migdały.
Biotyna zapewnia utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych, wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, ale słynie przede wszystkim z pozytywnego wpływu na włosy, skórę i paznokcie.
Wśród składników mineralnych, które mają wpływ na stan naszych włosów, trycholożka wymienia miedź, cynk oraz żelazo.
Miedź to cenny element wspierający nasze odporność. Jest również istotna dla prawidłowego działania układu nerwowego, wspiera też krążenie, zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu chroni cały organizm przed procesami starzenia się i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, a także wspiera walkę z reumatyzmem.
4. Selen
Zgodnie z zaleceniami ekspertów, zalecane dzienne spożycie selenu wynosi około 45 mikrogramów. Jednak dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią, te wartości zwiększają się do odpowiednio 400 i 360 mikrogramów selenu dziennie.
Niedobów selenu negatywnie wpływa na stan włosów. Brak tego pierwiastka w diecie może prowadzić do problemów, takich jak przetłuszczanie się włosów czy łupież. Z kolei nadmiar selenu może powodować siwienie i wypadanie włosów.
Idealna ilość selenu ma wpływ na elastyczność i sprężystość włosów, a także na ich wypadanie.
5. Miedź, żelazo i cynk
Gdy chodzi o włosy, to miedź zapewnia włosom gęstość i sprężystość, wpływa na ich kolor, zapobiega rozdwajaniu się końcówek, a także wzmacnia cebulki włosów. Chroni przed łysieniem. Ten składnik mineralny znajdziemy przede wszystkim w ziemniakach, produktach pełnoziarnistych, fasoli, drożdżach, orzechach, suszonych owocach, podrobach oraz zielonych warzywach liściastych.
- Żelazo jest nam niezbędne do wytwarzania hemoglobiny, która ma za zadanie transportować tlen wewnątrz organizmu, więc jeśli zasoby tego pierwiastka są niskie, to krew utlenowana może nie docierać do mieszków włosowych. To spowoduje, że nie będą odpowiednio odżywione, a tym samym nie będą chciały rosnąć - wyjaśnia trycholożka.
Oprócz tego warto pamiętać, że żelazo wpływa na układ immunologiczny oraz nerwowy, wspierając funkcje intelektualne. To również pierwiastek, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Do produktów o najwyższej zawartości żelaza możemy zaliczyć podroby, pasztety, kaszankę, wołowinę. Wśród źródeł roślinnych żelaza wymienia się szpinak, orzechy, natkę pietruszki, szparagi oraz fasolę i sałatę.
Cynk wykazuje właściwości przeciwzapalne, wspiera naszą odporność, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wspiera funkcjonowanie układu rozrodczego, nerwowego, kostnego i krwionośnego. Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, wspiera trzustkę, co przedkłada się na utrzymanie prawidłowego poziomu insuliny, zapobiega żylakom, a jak wpływa na włosy? Cynk nie tylko reguluje pracę gruczołów łojowych na skórze głowy, ale także bierze udział również w tworzenie keratyny. Jego brak w organizmie może powodować wypadanie włosów.
Aby zapewnić organizmowi odpowiedni poziom cynku, warto włączyć do diety mięso, wątróbkę, sery podpuszczkowe, pełnoziarniste produkty, takie jak pieczywo czy makarony, ostrygi, jaja, grzyby oraz nasiona słonecznika, orzechy nerkowca, siemię lniane czy pestki dyni.
- Jeśli problemy z włosami nie są nasilone, to ewentualne niedobory można uzupełnić dietą. Jeśli chodzi o włosy, to bardzo ważne jest indywidualne podejście. Konieczna może być suplementacja, ale nie w ciemno, bo to niczego dobrego nie przyniesie. Ważne jest, by wcześniej wykonać odpowiednie badania - podsumowuje Jolanta Krzyżak.
Katarzyna Krupka, dziennikarka Wirtualnej Polski