Trwa ładowanie...

Kolagen do picia – efekty, wskazania, skutki uboczne

Avatar placeholder
04.08.2022 15:04
Kolagen do picia może występować w postaci gotowego płynu – drinki, napoje, szot
Kolagen do picia może występować w postaci gotowego płynu – drinki, napoje, szot (Adobe Stock)

Kolagen do picia to suplement diety, który wciąż zdobywa na popularności. Nic dziwnego. To prosty sposób na dostarczenie organizmowi białka, które pełni w organizmie bardzo ważną rolę. Za co odpowiada? Kiedy po niego sięgać? Jakich efektów można spodziewać się, stosując zawierające go preparaty? Jaki kolagen wybrać?

spis treści

1. Co to jest kolagen do picia?

Kolagen do picia to suplement diety zawierający bardzo ważne dla organizmu „białko młodości”, które wraz z wiekiem jest produkowane w nim w coraz mniejszej ilości.

W organizmie człowieka kolagen występuje naturalnie. To jeden z najważniejszych peptydów organizmu, który pełni ważną rolę. Utrzymuje prawidłową strukturę skóry (wpływa na utrzymanie poziomu nawilżenia skóry i elastyczności, podtrzymuje wyższe warstwy skóry), chrząstek i kości, odpowiada także za prawidłową pracę mięśni i stawów. Nie tylko jednak buduje skórę, kości i więzadła, ale i występuje w naczyniach krwionośnych oraz układzie pokarmowym. Mówi się, że to naturalny klej, który trzyma w ryzach i ustrój, i ciało.

Niestety w miarę upływu czasu i starzenia organizmu naturalna produkcja kolagenu maleje. Degradacja kolagenu w organizmie oraz spadek jego produkcji rozpoczyna się już po 25. roku życia, a synteza białka zanika około 60. roku życia. To dlatego warto pomyśleć o suplementacji.

Zobacz film: "Co się zmieni jeśli będziesz dodawać kolagen do posiłków?"

Kolagen do picia można kupić w wielu miejscach: aptekach, sklepach ze zdrową żywnością, a nawet drogeriach i aukcjach internetowych. Występuje w postaci przeznaczonej do rozpuszczania (proszek, saszetki, tabletki musujące) lub gotowego płynu (drinki, napoje, szot).

2. Kolagen do picia – efekty

Jak działa kolagen do picia? Ponieważ stymuluje odbudowę włókien kolagenowych:

  • zmniejsza widoczność zmarszczek, opóźnia oznaki starzenia. Chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych skóry,
  • zmniejsza cellulit,
  • hamuje wypadanie włosów,
  • łagodzi bóle stawów,
  • redukuje łamliwość paznokci,
  • zwiększa wydajność procesów gojenia ran,
  • niweluje ryzyko powstawania obrzęków i urazów,
  • może wygaszać stany zapalne,
  • zmniejsza ryzyko osteoporozy,
  • chroni narządy wewnętrzne, takie jak żołądek, nerki czy wątroba, tworząc wokół nich warstwę zabezpieczającą.

3. Jak stosować kolagen do picia?

Co istotne, efekty picia kolagenu są faktycznie zauważalne, co potwierdzają badania naukowe. Jednak by je dostrzec, należy pamiętać o kilku kwestiach, przede wszystkim regularnym, a także długotrwałym przyjmowaniu.

Warto mieć także na uwadze, że kolagen rybi ma korzystny wpływ na włosy, skórę i paznokcie, zaś kolagen wołowy czy wieprzowy jest lepszy na stawy (to tzw. kolagen do picia na stawy).

Warto również jednocześnie zadbać o podaż witaminy C, która stymuluje produkcję kolagenu w organizmie, jest w tym procesie niezbędna.

Kto powinien pić kolagen?

Kolagen w zasadzie powinny suplementować wszystkie osoby po 30 roku życia. Ponieważ płynny kolagen w pewnym stopniu może zmniejszyć tempo degradacji białka młodości związanej z procesami starzenia, powinien być stosowany zwłaszcza przez osoby dbające o swój wygląd, ale i kondycję stawów, chrząstek i kości, sportowców i ludzi aktywnych fizycznie.

4. Jaki kolagen wybrać?

Wybierając preparat dobrze jest wziąć pod uwagę nie tylko jego smak, cenę, skład, ale i formułę. Zaletą kolagenu do picia jest to, że preparat wchłania się szybciej niż kapsułki, a także zawiera większą ilość substancji odżywczych. Można przyjąć, że jest bardziej wydajny, a jego działanie bardziej efektywne.

Jednocześnie, choć kolagen do picia wchłania się szybciej, zwykle jest mniej skuteczny niż kolagen w tabletkach. Ma to związek z tym, że zawiera hydrolizat, a nie liofilizat. Produkt ma też inną wadę – może być szkodliwy przez zawarte w nim barwniki i konserwanty.

Warto wspomnieć, że najskuteczniejszym sposobem podawania kolagenu są iniekcje. Kolagen w zastrzykach podaje się w miejsce na ciele, które wymaga zwiększenia stężenia tego związku.

Kluczową kwestią, jeśli chodzi o kolagen do picia czy w kapsułkach, jest dawka białka. Ta może być naprawdę bardzo różna, zarówno śladowa, jak i optymalna (co często przekłada się na cenę). Warto wziąć pod uwagę, że dzienna średnia dawka powinna wynosić około 4-5 gramów (4000-5000 mg). Wybierając produkt dla siebie warto prześledzić opinie użytkowników w internecie czy różne zestawienia (np. kolagen do picia ranking).

Przy doborze preparatu warto zwrócić uwagę na takie kryteria jak klasa i typ kolagenu. Pod tym względem wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje białka. To:

  • Kolagen typu I, który stanowi 90% białek kolagenowych. To składnik budulcowy skóry i więzadeł, który nadaje wytrzymałość tkance łącznej. Jest najbardziej wartościowy dla organizmu.
  • Kolagen typu II, który zapewnia elastyczność ścięgnom, wpływa na jakość ich struktury. Sprawdza się głównie u osób, które mają problem ze stawami lub chcą zwiększyć ich ruchomość.

5. Kolagen do picia – skutki uboczne i przeciwwskazania

Stosowanie kolagenu do picia uznaje się za bezpieczne, o ile przestrzegane są zasady dotyczące dawkowania, przygotowywania i przechowywania produktu.

Niektóre osoby branie kolagenu powinny skonsultować z lekarzem. Dotyczy to alergików oraz chorych na ciężkie postacie łuszczycy i kolagenozy czy zapalenie naczyń krwionośnych.

Podczas suplementacji kolagenu mogą wystąpić skutki uboczne, takie jak reakcja alergiczna, nadwrażliwość na niektóre składniki, osłabienie, bóle mięśni, stawów, problemy z wypróżnianiem, kwaśny oddech czy nieprzyjemny posmak w ustach. W takim wypadku należy zrezygnować z przyjmowania kolagenu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze