Trwa ładowanie...

Pantenol: właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po niego sięgać?

Pantenol występuje naturalnie w skórze, włosach i paznokciach. Jest niezbędny w procesie tworzenia się i regeneracji tkanek. Dzięki swoim właściwościom jest również składnikiem wielu kosmetyków oraz preparatów o działaniu leczniczym. Głęboko nawilża, przyspiesza procesy regeneracji naskórka, działa przeciwzapalnie. Co warto wiedzieć o Pantenolu?

Zobacz film: "10 urodowych trików, które musisz znać"

spis treści

1. Rola i działanie Pantenolu

Pantenol (Panthenol, dekspantenol) jest substancją organiczną pochodzenia roślinnego z grupy alkoholi. Występuje w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach.

Jest niezbędny do ich wzrostu i prawidłowego funkcjonowania. Pełni ważną rolę w regeneracyjnych procesach skóry, ale i w procesach metabolicznych, przemianach energetycznych cukrów i tłuszczów.

Jego deficyt tej witaminy w skórze objawia się zaburzeniami w procesach rogowacenia naskórka, czyli nadmiernym rogowaceniem i złuszczaniem, a także zaburzeniami w pigmentacji.

Pantenol to jedna z substancji stanowiących witaminę B5. Wykazuje taką samą aktywność biologiczną jak ona. Dzięki swojej niskocząsteczkowej budowie łatwo przenika w głąb skóry i przekształca się w kwas pantotenowy, czyli prowitaminę B5. Posiada duże powinowactwo do keratyny.

2. Pantenol w kosmetyce

Pantenol to także surowiec biologicznie czynny, który nie powoduje podrażnień i uczulenia. Jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę, włosy i paznokcie. Pantenol wnika w naskórek, skórę oraz strukturę włosa.

Ze względu na swoje właściwości wykorzystuje się go w przemyśle kosmetycznym. Należy do grupy surowców kosmetycznych nazywanych humektantami. Jako surowiec kosmetyczny Pantenol jest bezbarwną, lepką i gęstą cieczą, wymagająca podgrzewania.

Łatwo rozpuszcza się w wodzie oraz alkoholu etylowym. W przemyśle kosmetycznym stosuje się go w formie wodnych roztworów. Jest substancją hydrofilową, to znaczy, że łatwo wiąże wodę. Wyróżnia się odmianę prawoskrętną oraz lewoskrętną. Największą aktywność biologiczną wykazuje forma prawoskrętna, czyli D-pantenol.

3. Pantenol na słońce i oparzenia

Dekspantenol jest częstym składnikiem pianek, kremów i maści, wskazanych zarówno na problemy skórne, jak i w zwalczaniu skutków oparzeń. Substancja dobrze chroni przed promieniowaniem UV.

Panthenol można znaleźć w preparatach stosowanych po opalaniu, kiedy skóra potrzebuje wsparcia i złagodzenia dolegliwości, będących efektem działania promieni słonecznych.

Wpływa łagodząco na oparzenia słoneczne, zaczerwienienia i swędzenie skóry, regeneruje naskórek po oparzeniach. To dlatego Pantenol kojarzy się nam głównie z latem, opalaniem i leczeniem oparzeń słonecznych.

Najbardziej popularną w tych okolicznościach formą Panthenolu jest pianka. W preparatach tego typu często obecny jest również ekstrakt z nagietka, alantoina czy sok z aloesu.

Pantenol można również stosować przy owrzodzeniach czy egzemie, a także na niemowlęce odparzenia pupy podczas noszenia pieluszki. W tych okolicznościach doskonale sprawdzają się maści i kremy z dekspantenolem.

Zobacz także:

4. Działanie Pantenolu na skórę

Podsumowując działanie i właściwości, warto podkreślić, że Panthenol stosowany na skórę:

Pantenol ma właściwości nawilżające i przyspieszające procesy regeneracji naskórka.
Pantenol ma właściwości nawilżające i przyspieszające procesy regeneracji naskórka. (iStock)
  • działa leczniczo i łagodząco na podrażnienia, uszkodzenia i zaczerwienienia skóry,
  • stymuluje podziały komórkowe, dzięki czemu działa regenerująco, zwłaszcza przy oparzeniach,
  • nawilża, zmiękcza i uelastycznia skórę,
  • stymuluje wzrost i odnowę komórek,
  • przyspiesza syntezę białek i lipidów,
  • poprawia barierę lipidową naskórka,
  • aktywizuje podziały komórek naskórka i fibroblastów, skóry właściwej,
  • wykazuje działanie antybakteryjne i konserwujące,
  • zastosowany w przypadku oparzeń szybko przynosi ulgę i zapobiega pozostawaniu blizn.

5. Pantenol a włosy

Pantenol stosowany w kosmetykach ma zbawienny wpływ na włosy (również paznokcie). Kwas pantotenowy, w którą d-pantenol przekształca się w korze włosa, odgrywa ważną rolę podczas podziałów komórek w mieszku włosowym. Podobnie jak keratyna wbudowuje się w ich strukturę, pogrubia je i nadaje im objętości.

Pantenol stosowany na włosy: poprawia kondycję i wygląd włosa, dodaje fryzurze objętości, wiąże wodę poprzez keratynę w strukturze włosa, nawilża i wzmacnia, pełni rolę podczas podziałów komórek macierzystych włosa, pobudza keratynocyty, wpływa na łatwość rozczesywania włosów, chroni włosy przed mechanicznymi uszkodzeniami oraz czynnikami zewnętrznymi.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.