Kwas poliglutaminowy w kosmetyce – działanie, właściwości, zastosowanie
Kwas poliglutaminowy to związek chemiczny, który znajduje zastosowanie w kosmetyce. Sprawdza się, ponieważ dba o nawilżenie, odżywienie i rewitalizację skóry. Wpływa na jej kondycję, wygląd, jędrność i elastyczność. Czy kwas poliglutaminowy jest odpowiedni dla każdego typu skóry? Jak go stosować?
1. Co to jest kwas poliglutaminowy?
Kwas poliglutaminowy (PGA, ang. polyglutamic acid), a właściwie gamma-poliglutaminowy, jest polimerem o dużej masie cząsteczkowej, który występuje naturalnie w organizmach, takich jak bakterie czy grzyby. To także związek chemiczny stosowany w kosmetykach. Pozyskuje się go w procesie fermentacji bakterii Bacillus subtilis lub ziaren soi.
Pod względem chemicznym kwas poliglutaminowy jest peptydem, ściślej mówiąc grupą cząsteczek kwasu glutaminowego. Tworzy go ten sam aminokwas, to jest powiązana w łańcuchy L-glutamina.
2. Kwas poliglutaminowy w kosmetyce – właściwości i działanie
Jakie właściwości ma kwas poliglutaminowy (Polyglutamic Acid)? Przede wszystkim PGA ma zdolność do wiązania wody i zatrzymywania wilgoci w skórze. Działa jak humektant (czyli substancja przyciągająca i zatrzymująca wilgoć w skórze). Dzięki temu zapobiega utracie wody przez skórę, tworzy na niej warstwę ochronną, pomaga utrzymać optymalny poziom nawilżenia skóry, zapobiega jej przesuszeniu, a i likwiduje uczucie ściągniętej skóry.
Ponadto kwas poliglutaminowy łagodzi skórę, pomaga redukować podrażnienia oraz stany zapalne, wspiera gojenie ran, a i chroni skórę także przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych, na przykład promieniowaniem słonecznym wiatrem, mrozem czy klimatyzacją. Ponadto PGA przyspiesza regenerację skóry i pobudza naturalny proces odnowy. Ma również właściwości rozjaśniające, dzięki czemu pomaga w redukcji przebarwień, plam i nierówności skóry. Działa także jak delikatny środek złuszczający, usuwając martwy naskórek.
To jednak nie wszystko. Kwas poliglutaminowy hamuje proces rozpadu cząsteczek kwasu hialuronowego (HA), przez co zwiększa jej elastyczność i teksturę skóry. Sprawia, że ta staje się bardziej miękka, gładka, jednolita, ale i jędrna oraz wyraźnie młodsza. Jak kwas poliglutaminowy wpływa na procesy starzenia się skóry? Przede wszystkim posiada zdolność do wypełniania drobnych linii i zmarszczek, działa jak substancja napinająca.
Zdaniem naukowców kwas poliglutaminowy obecnie nie jest doceniany, jednak z czasem stanie się poważnym konkurentem dla płynnego kolagenu oraz kwasu hialuronowego (kwas poliglutaminowy wykazuje wiele podobieństw do kwasu hialuronowego, przy czym szacuje się, że nawilża skórę nawet 10 razy lepiej niż kwas hialuronowy).
Niewątpliwą zaletą kwasu poliglutaminowego jest także to, że:
- Jest bezpieczny, dobrze tolerowany i przyjazny dla skóry. Nie powoduje podrażnień czy reakcji alergicznych. Co więcej, jako produkt uboczny fermentacji bakteryjnej jest substancją nieszkodliwą dla środowiska naturalnego.
- Wykazuje dużą odporność na działanie enzymów rozkładających białka, pomaga chronić naturalny kwas hialuronowy występujący w skórze.
- Ma lekką konsystencję, dzięki czemu łatwo i szybko wnika w głąb skóry. Po aplikacji nie zostawia tłustej ani lepkiej warstwy.
- Dobrze współpraca z innymi składnikami, co sprawia, że może wchodzić w skład bardziej skomplikowanych formuł – może być częścią kompleksowych formuł.
3. Zastosowanie kwasu poliglutaminowego w kosmetyce
Kwas poliglutaminowy może być stosowany w różnych rodzajach kosmetyków, głównie nawilżających, takich jak serum, kremy nawilżające, maski do twarzy czy balsamy do ciała. Sprawdza się w pielęgnacji każdej cery, szczególnie skóry wrażliwej, podrażnionej i suchej, ale i tłustej czy trądzikowej (np. z niacynamidem).
Substancja odnajduje się także w kosmetykach przeciwsłonecznych i po opalaniu oraz produktów nawilżających i przeciwstarzeniowych, które poprawią kondycję i wygląd skóry.
Jak stosować kwas poliglutaminowy?
Kosmetyki z PGA należy nakładać pod krem na oczyszczoną skórę twarzy, szyi i dekoltu. Trzeba chwilę poczekać, by produkt się wchłonął i nałożyć krem (PGA to humektant, wymaga „domknięcia”).
Można go również zakupić jako samodzielny składnik (występuje najczęściej w stężeniu 0,3-3 proc.), dodawać (w niewielkiej ilości) do kremu lub olejku do twarzy, hydrolatu, serum, balsamu, odżywki do włosów (do fazy wodnej kosmetyku). Kwas poliglutaminowy można także rozpuścić w żelu hialuronowym lub bazie hydrożelowej.