Trwa ładowanie...

Olej z pestek winogron w pielęgnacji twarzy, ciała i włosów

Olej z pestek winogron z uwagi na swoje cenne właściwości, wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale znajduje też zastosowanie w kosmetyce. Jest bogaty w składniki odżywcze i kwasy tłuszczowe, które mają dobroczynny wpływ na urodę. Jakie właściwości ma olej z pestek winogron? Do czego może być wykorzystany? Jak go stosować?

spis treści

1. Czym jest olej z pestek winogron?

Olej z pestek winogron pozyskiwany jest z nasion winorośli. O jego walorach mówi się zwykle w kontekście kulinarnym. Jednak jego cudowne właściwości doceniane są także w kosmetyce. Olej winogronowy ma wszechstronne zastosowanie pielęgnacyjne, jest dobrym środkiem nawilżającym do ciała i włosów.

Zobacz film: "Olej arganowy podbija rynek kosmetyczny"

Olejek z pestek winogron ma jasną, prawie przejrzystą barwę. Jest bezwonny, ma lekką, nieobciążającą konsystencję, która dobrze się wchłania i nie pozostawia na skórze tłustego filmu.

2. Olej z pestek winogron – właściwości

Olejek z pestek winogron zawiera bardzo dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest także bogatym źródłem witaminy E, flawonoidów, lecytyny oraz resweratrolu. Olejek winogronowy nie jest komedogenny. Ponadto wykazuje dużą zgodność z naturalnym sebum skóry. Jego delikatny skład bardzo rzadko wywołuje też reakcje alergiczne.

Olejek z pestek winogron ma właściwości:

  • regeneracyjne – olej sprzyja regeneracji uszkodzonego naskórka, przyspiesza gojenie ran i blizn,
  • nawilżające – zmiękcza skórę i lekko ją natłuszcza, zapobiega utracie wody,
  • odżywcze – zawarte w nim składniki odżywcze i kwasy tłuszczowe odżywiają skórę oraz włosy,
  • przeciwzapalne – normalizuje tłustą skórę, łagodzi zmiany trądzikowe i podrażnienia,
  • przeciwstarzeniowe – flawonoidy hamują rozwój wolnych rodników, zmiękczają skórę,
  • wzmacniające i ochronne – witaminy zawarte w oleju wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, naprawiają barierę ochronną skóry,
  • łagodzące – koi i przywraca odpowiednie pH skóry.

3. Zastosowanie oleju z pestek winogron

Olej z pestek winogron z uwagi na swoje cenne właściwości znalazł szerokie wykorzystanie w kosmetyce. Może być stosowany zarówno jako odżywczy dodatek do kosmetyków (np. kilka kropel oleju do kremu), jak i samodzielnie.

Wykazuje on dobroczynny wpływ na skórę i włosy:

  • intensywnie nawilża skórę, działa tonizująco, łagodząco,
  • stymuluje procesy regeneracyjne komórek, przyspiesza gojenie się ran,
  • redukuje zmarszczki, pomaga utrzymać jędrność i elastyczność skóry,
  • rozjaśnia cienie pod oczami,
  • zmniejsza widoczność plam starczych, rozjaśnia blizny,
  • łagodzi oparzenia słoneczne,
  • nawilża i zabezpiecza łuski włosa przed łamaniem i agresywną stylizacją, odżywia włosy zniszczone farbowaniem i rozjaśnianiem.

3.1. Olej z pestek winogron na włosy

Olej z winogron działa kondycjonująco na włosy. Doskonale je nawilża, wygładza, dodaje im połysku. Dzięki niemu fryzura staje się miękka, zdrowa, a kosmyki mniej się plączą.

Na jakie włosy olej z pestek winogron sprawdzi się najlepiej? Polecany jest najczęściej do włosów suchych i zniszczonych nadmierną stylizacją. Świetnie sprawdza się także przy włosach puszących się, kręconych, wysokoporowatych.

Jak stosować olej z pestek winogron na włosy?

Może być stosowany zarówno do zabezpieczania końcówek po myciu, jak i do olejowania włosów. W pierwszym przypadku wystarczy wetrzeć kilka kropel oleju w suche lub wilgotne końcówki włosów.

W drugim przypadku olejek należy nakładać w większych ilościach na pojedyncze pasma włosów. Można nakładać go zarówno na sucho, mokro, jak i na podkład. Po upływie określonego czasu (przynajmniej 40 min) olej należy zmyć.

Czym zmyć olej z włosów? Najlepiej do tego celu sprawdza się odżywka. Należy nanieść ją na włosy, pozostawić na kilka minut, a następnie umyć skórę głowy szamponem.

3.2. Olejek z pestek winogron do twarzy

Olejek z winogron świetnie sprawdza się także w pielęgnacji twarzy. Ma działanie głęboko nawilżające, dlatego też często polecany jest do cery suchej. Jednak z uwagi na jego właściwości przeciwzapalne mogą go stosować także osoby z cerą tłustą i trądzikową. Świetnie sprawdza się także w pielęgnacji skóry wrażliwej i naczynkowej.

Jak stosować olej z pestek winogron na twarz?

  • jako dodatek do kremów, czy innych kosmetyków pielęgnacyjnych,
  • do demakijażu skóry,
  • pod oczy,
  • samodzielnie, zamiast kremu.

3.3. Olejek z pestek winogron do ciała

Olej z pestek winogron znakomicie odżywia także całe ciało. Z powodzeniem może zastąpić balsam do ciała czy oliwkę. Można go też wykorzystać jako olejek do masażu. W tych przypadkach należy go nakładać bezpośrednio na skórę.

Można go jednak też łączyć z innymi kosmetykami do pielęgnacji ciała, np. z żelem aloesowym czy balsamem. Olej z pestek winogron świetnie sprawdza się także w pielęgnacji dłoni i stóp, doskonale zmiękcza i odżywia skórę w tych miejscach.

Olej winogronowy ma wszechstronne zastosowanie pielęgnacyjne
Olej winogronowy ma wszechstronne zastosowanie pielęgnacyjne (Adobe Stock)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.