Trwa ładowanie...

Marula - właściwości, działanie, zastosowanie

Drzewo marula od wielu stuleci jest uznawane za symbol afrykańskiej kultury. Olej, który pozyskuje się z jego nasion, zdobył uznanie ludzi na całym świecie. Chętnie stosuje się go do pielęgnacji całego ciała, a jego niezwykłe właściwości doceniają wszyscy. Ty też je docenisz, jeśli poznasz, co skrywa w sobie to wyjątkowe drzewo.

Zobacz film: "Makijaż to nie wszystko. Poznaj wiosenne hity nawilżające"

spis treści

1. Symbolika drzewa marula

Drzewo marula pochodzi z południowych rejonów Afryki. Uprawiany jest szczególnie w okolicach Przylądka Dobrej Nadziei i Półwyspu Somalijskiego. To ogromne drzewa o rozłożystych liściach i dużej odporności na afrykańskie warunki klimatyczne. Świetnie radzą sobie na pustynnych terenach, a dodatkowo zapewniają schronienie i cień ludziom oraz zwierzętom.

Drzewa marula są bardzo cennym źródłem naturalnych surowców, takich jak miód, kora drzewna oraz oczywiście owoce, z pestek których pozyskuje się olej o niezwykłych właściwościach upiększających. Kobiety od stuleci doceniają jego właściwości. Owoce marula nierzadko uratowały afrykańskie społeczności przed skutkami nieurodzaju.

Mieszkańcy nie zrywają nigdy owoców samodzielnie. Pozwalają im opaść na ziemię, a następnie dojrzeć w cieniu liści. Dopiero po kilku dniach zaczynają zbierać owoce, gotowe do spożycia. Ich smak jest słodki, owoce są soczyste, przypominają rozmiarem śliwkę i można je jeść na surowo. Zapewniają orzeźwienie niezbędne w tak upalnym klimacie. W niektórych rejonach wytwarza się z nich rodzaj piwa zwany mukundi. To bardzo popularny napój w Afryce - poczas zbiorów mieszkańcy praktycznie nie piją żadnego innego alkoholu.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Drzewo marula ma także wymiar symboliczny. Owoce podarowane komuś są wyrazem pozytywnych zamiarów i gestem przyjaźni. Dzięki temu mieszkańcy wiedzą, kiedy przybysze mają pokojowe zamiary wobec nich.

2. Olej marula i jego właściwości

Owoce marula zawierają kilkukrotnie więcej witaminy C, niż cytrusy. Są także cennym źródłem wielu innych wartości odżywczych. Wydobycie pestek wymaga sporo wysiłku, dlatego też ceny pozyskiwanego z nich oleju jest raczej wysoka. Same pestki często wykorzystuje się jako dodatek do potraw mięsnych.

Olej marula jest wyjątkowo odporny na utlenianie i działanie wysokiem temperatury. Jest więc świetnym zamiennikiem klasycznego oleju do smażenia. Nadaje potrawom wyrazisty, lekko orzechowy smak. Ze względu na jego cenę i koszty produkcji nie używa się go w kuchni powszechnie. W większości krajów sprzedawany jest głównie jako kosmetyk.

2.1. Olej marula w kosmetyce

Olej marula sprawdzi się świetnie w przypadku wszystkich typów cery i włosów. Szczególne działanie wykazuje na cerze zmęczonej, dojrzałej, przesuszonej, skłonnej do podrażnień i zaczerwienień. Redukuje pierwsze oznaki starzenia i wzmacnia barierę hydrolipidową naskórka. Dodatkowo zmiękcza go i wygładza, niwelując widocznośc suchych skórek. Jest świetnym remedium na przesuszenia związane z czynnikami zewnętrznymi - smogiem, wiatrem, mrozem czy przebywaniem w klimatyzowanym pomieszczeniu.

Walczy także aktywnie z procesem fotostarzenia, odmładza skórę i wyraźnie ją ujędrnia. Pomaga także w walce z cellulitem i intensywnie nawilża. Wykazuje podobne właściwości do oleju arganowego, ale jest od niego znacznie lżejszy i szybciej się wchłania.

Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne olej marula świetnie sprawdza się także do pielęgnacji cery trądzikowej, pełnej zanieczyszczeń i aktywnych stanów zapalnych.

Olej marula sprawdzi się także w pielęgnacji włosów. Świetnie nawilża i odżywia końcówki, jest także świetnym sposobem na olejowanie włosów przed myciem.

3. Cena i dostępność oleju marula

Olej marula możemy kupić w aptekach, sklepach z ekologiczną żywnością i kosmetykami, a także przez internet. Jego cena waha się w granicach 40-60 złotych za 50ml. Należy przechowywać go w suchym i ciemnym miejscu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.