Trwa ładowanie...

Sprzęt, który pomoże przygotować wielkanocne dania

Wielkanoc oznacza rodzinne świętowanie, do którego trzeba się jednak najpierw odpowiednio przygotować. Spędzanie długich godzin w kuchni dla wielu osób jest uciążliwe, więc warto ułatwić sobie pracę i skorzystać z praktycznych sprzętów kuchennych.

Zobacz film: "Wielkanocne muffiny w cytrynowym lukrze"

spis treści

1. Dania mięsne i warzywne

Na świątecznym stole zawsze lądują wędliny, biała kiełbasa, pieczenie, rolady, sałatki i jajka podane na kilka różnych sposobów. We wszystkie te dania trzeba włożyć sporo pracy, którą z pewnością każdy wolałby sobie ułatwić. Wiele potraw przygotujemy o wiele sprawniej, jeśli wyposażymy naszą kuchnię przynajmniej w kilka praktycznych sprzętów. Wielofunkcyjne AGD kuchenne przyda się nie tylko od święta, ale też na co dzień.

Do wszechstronnych sprzętów należy multicooker, czy też kombiwar, w którym ugotujemy tradycyjny żurek czy barszcz biały. Urządzenie pozwoli nam również przyrządzić smażone lub duszone mięsa, a także ugotować warzywa, kasze i makarony. To wygodny sprzęt, który ułatwi nam pracę, gdy w piekarniku braknie miejsca, a do zrobienia zostało jeszcze wiele potraw. Dzięki multicookerowi szybko przygotujemy też jedno ze sztandarowych dań wielkanocnych, a więc jajka na twardo.

Jeśli robimy własną kiełbasę, przyda nam się nadziewarka do kiełbas, a niezastąpionym pomocnikiem przy obróbce mięs będzie maszynka do mielenia. Wielkanocne jedzenie może być zdrowe, jeśli postaramy się ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu. Przyda się do tego grill elektryczny, na którym beztłuszczowo przygotujemy grillowane mięsa i warzywa. Jeśli chcemy zaserwować wędliny i pieczywo, nieocenioną pomocą może być krajalnica, która ułatwi obsłużenie dużego stołu.

Nadziewarki do kiełbas i inne akcesoria do przyrządzania posiłków w rewelacyjnych cenach znajdziesz już teraz na WP radarOkazji.

2. Wielkanoc w wersji fit

Jeśli zależy nam na zdrowiu i chcemy postawić na lekkostrawne jedzenie wielkanocne, dobrym pomysłem będzie gotowanie na parze, na co pozwoli nam multicooker lub parowar. Na naszym stole z pewnością nie zabraknie jajek, w tym również jajek faszerowanych, ale warto ograniczyć podawany z nimi majonez do minimum – dobrym substytutem będzie jogurt naturalny. Na jego bazie przygotujemy też lżejsze sosy, do czego przyda nam się blender.

3. Dania wielkanocne na słodko

Podczas świątecznego posiłku nie może zabraknąć słodkości i pysznych ciast takich jak mazurek, sernik czy babka wielkanocna. Dużo szybciej uporamy się z przygotowaniem ciasta dzięki mikserowi lub robotowi kuchennemu. Szczególnie to drugie urządzenie może się okazać przydatnym sprzętem, ponieważ wiele robotów posiada dodatkowe wyposażenie, które ułatwi nam wykonywanie również innych czynności. Wieloczynnościowy robot nie tylko zmiksuje masę i ubije śmietanę, ale też zagniecie ciasto, pokroi warzywa, a nawet zmieli mięso.

W kwestii pieczenia ciast nie musimy czekać, aż pieczeń zajmująca aktualnie piekarnik będzie gotowa, jeśli mamy na wyposażeniu prodiż elektryczny. Wiele gospodyń bardzo ceni sobie to urządzenie, gdyż sprawnie piecze nie tylko ciasta, ale też zapiekanki, mięsa i pasztety. W prodiżu na świąteczny deser upieczemy smaczną babkę wielkanocną, ciasto drożdżowe, murzynka czy zebrę.

Dobrym pomysłem na lżejszy deser będzie sałatka owocowa albo koktajl, który w kilka chwil przygotujemy w blenderze. Taki napój z dodatkiem mięty i cytryny pozytywnie wpłynie na układ trawienny i pomoże oczyścić organizm.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.